Autor: Lemmi Kann • 2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja hääl: Eesti maksud suurendavad ebavõrdsust

Raamatupidaja.ee lugejate hinnangul on Eesti maksusüsteem tervikuna regressiivne ning ebavõrdsust suurendav.

„Kui rääkida maksudest ja maksude suurusest, siis tuleks ka alati rääkida sellest, kas need maksud on ebavõrdsust suurendavad või vähendavad. Eestis on maksud selgelt ebavõrdsust suurendavad. Riik mitte ei jaga ümber vaid võtab endale,“ leiab raamatupidaja.ee lugeja kommenteerides tööandjate manifesti, milles tehti ettepanek, et sotsiaalmaksu võiks edaspidi tööandja asemel tasuma hakata töövõtja.

Teine kommentaator varjunimega Saagem eurooplasteks märgib, et Eesti maksusüsteem on tervikuna regressiivne - suhtarvudes on vähemkindlustatute maksukoormus kõrgem kui enamkindlustatutel.

„Iga vaese inimese ostukorvis oleva kauba aktsiiside ja käibemaksu tõstmine suurendab regressiivsust. Ei saa kontekstist väljarebituna eraldi vaadelda sotsiaalmaksu, vaid kogu praegune postkommunistlik maksusüsteem vajaks euroopalikuks muutmist,“ kirjutab ta.

Kommentaator Galita nendib, et kui sotsiaalmaksu hakkab maksma töötaja, peab oluliselt ka miinimumpalka tõstma. „Eesti miinimumpalk on nii väike, et sealt ei ole võimalik enam mingeid makse maha arvestada, sest muidu ei lähe selle palga eest enam ükski inimene tööle, ennemini elab toimetulekutoetusest.“

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700