Autor: Lemmi Kann • 1. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja hääl: tööandja ja -võtja võiksid jagada ravikindlustuse kulusid

Raamatupidaja.ee lugeja hinnangul oleks sotsiaalmaksu töövõtja õlgadele veeretamise asemel mõistlik tööandja ja töövõtja vahel jagada ära ravikindlustuse kulud.

Hetkel koosneb sotsisaalmaks kahest elemendist: riiklik pensionikindlustus 20% ja riiklik ravikindlustus on 13%.

"Sellest tulenevalt saame rääkida vaid 13% maksu jagamisest töötaja ja tööandja vahel. Riikliku pensionikindlustust ei saa enne vähendada, kui inimesed hakkavad täielikult saama pensioni uue pensioniskeemi järgi, mis on 30 - 50 aasta teema," kirjeldab raamatupidaja.ee lugeja hetke situatsiooni ning pakub analoogselt pensionisüsteemiga välja kolmesamba-süsteemi ka ravikindlustuse jaoks:

* I sammas riiklik ravikindlustus, mis oleks täielikult tööandja kanda, kindlustusandja poolt kindlustusandja poolt.

* II sammas kohustuslik ravikindlustus

* III vabatahtlik ravikindlustus

II sammas oleks 50:50 töötaja ja tööandja kanda. Vabatahtlik oleks aga täielikult töötaja kanda vastavalt tema individuaalsele riskitasemele.

"Arvan, et tööandjad võidaksid sellest ca 5% oma tööjõukuludelt. Samuti tuleks kehtestada sotsiaalmaksu ülempiir I ja II samba summadele. Arvestades, et kinnipeetavate maksete korral väheneb ka tulumaksu baas, siis töötaja jaoks ei ole netotasu summa vähenemine nii suur kui tööandja kokkuhoid," kirjutab ta ning märgib, et samuti ei tohi unustada, et riigi maksutulud sellevõrra vähenevad, kuid tööandjate kokkuhoiust peaks majanduse elavnemisest tõusma suuremat tulu muude maksude näol, mis pikemas perspektiivis oleks jätkusuutlikum.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700