Autor: Lemmi Kann • 10. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töövaidluste arv väheneb

Võrreldes rekordilise 2009. aastaga on töövaidluste arv jõudsalt vähenenud, selle aasta II kvartali vaidluste arvu kahandas traditsiooniliselt puhkusteperiood.

Töövaidluskomisjonidele esitati käesoleva aasta II kvartalis 928 avaldust, mis on ligi 1000 avalduse võrra vähem kui 2009. aasta samal perioodil. Võrreldes 2010 aasta I kvartaliga on töövaidluste arv vähenenud 24%.

Tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Niina Siitami sõnul on tavapärane, et töövaidluste arv aasta II kvartalis võrreldes I kvartaliga väheneb, kuna II kvartalisse jäävad juba puhkusekuud.

„2009. aasta oli töövaidluste lahendamises rekordiline esiteks majanduslanguse ja selle tagajärjel töölepinguliste kohustuste täitmata jätmise tõttu. Teine päris oluline põhjus oli ilmselt ka, et paljud töötajad püüdsid enne uue töölepingu seaduse jõustumist eelmise aasta juulis ära klaarida tööandjaga tekkinud lahkhelid, eriti maksmata töötasu või hüvitiste nõuded. Seda, et töövaidluste arv käesoleval aasta II kvartalis nii järsult vähenes, ei osanud me prognoosida,“ kommenteeris Siitam.

Enim töövaidlusavaldusi esitati Põhja inspektsiooni töövaidluskomisjonide. Kõige vähem töövaidlusavaldusi esitati Põlvamaal ja Võrumaal ning Hiiumaa töötajate või tööandjate poolt ei esitatud II kvartalis ühtegi avaldust.

Töötajate poolt selle aasta II kvartalis esitatud 868 avaldust sisaldasid kokku 1594 erinevat nõuet (2009.a II kvartal 1849 avaldust 3854 nõudega) peamiselt maksmata palga või lõpparve kohta.

Tööinspektor-juristid teostasid töösuhetealast järelvalvet 2010.a II kvartalis 189 erinevas ettevõttes, kus kokku tuvastati 393 töösuhetealast rikkumist. Sunnirahaga hoiatati ettevõtteid 30 korral summas 128 000 krooni, kuid vajadust sunniraha täitmisele pöörata II kvartalis ei olnud.

Tööinspektsiooni üleriigilisele juristi infotelefonile 640 6000 helistati II kvartalis 14 606 korral ning sagedamini esitatud küsimused puudutasid endiselt töölepingu ülesütlemist ja keskmise töötasu, puhkusetasu ning haigushüvitise arvutamist.

Tööinspektsiooni 2010. aasta II kvartali aruannet saab täismahus lugeda SIIN.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700