16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lukas: Eesti hüppas küpsete ühiskondade hulka 

Eurostat avalikustas andmed riikide 2009. aasta elukestva õppe näitajate kohta. Kokkuvõttes täiendas ennast mullu 9,3% 25-64-aastastest eurooplastest, Eestis oli see näitaja 10,6%.

Eurostat kogub andmeid ka nende riikide kohta, mis paiknevad küll Euroopas, kuid ei kuulu Euroopa Liitu . Nii on andmed kättesaadavad 33 riigi kohta. Nende seas on Eesti 12. kohal, mõned aastad varem oli meie tulemus 20. koha piirimail.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas tõstis esile just inimeste aktiivsuse järsku tõusu enesetäiendamisel. „Eesti ühiskond on teinud järsu hüppe küpsete ühiskondade hulka. Kui seni osales elukestvas õppes nii 6-7% meie täiskasvanuist, siis viimase kolme aasta jooksul oleme jõudnud eelmise aasta lõpus, selle alguses stabiilselt üle 10% tasemele,“ ütles Lukas.

Ometi ei ole paljudes riikides trend sugugi sarnane meie omale. Tagasiminek ilmneb Lätis ja Leedus. Kui Lätis osales veel viis aastat tagasi elukestvas õppes üle 8% inimestest, siis mullu langes see number 5,3 protsendini. Osalusprotsent on langenud ka näiteks Tšehhis, Ungaris ja Iirimaal.

Tulemused näitavad, et Eesti kuulub Euroopa tugevamate hulka, sest mõningate eranditega on õppimine langusele läinud pigem nendes riikides, kus täiskasvanud õppijaid nagunii vähem. Tugevad riigid on suutnud osalusprotsendi hoida varasemaga samal tasemel või seda isegi tõsta. Lisaks Eestile on tõusu näidanud veel kümme riiki, sealhulgas kõrgeimat osalust näitav Taani, kus õppijaid oli möödunud aastal üle kolmandiku täiskasvanud elanikkonnast – 31,6%.

Euroopa keskmisest on Eesti üle ka naiste elukestvas õppes osalemise poolest, meeste näitaja jääb keskmisele veel veidi alla, kuid viimased aastad näitavad ka meeste puhul tugevat tõusutrendi.

Eesti eesmärk on tõsta elukestvas õppes osalemine 2013. aastaks 13,5 protsendini, just nii palju täiskasvanuid õpib näiteks Austrias, veidi parema tulemuse on saanud Sloveenia.

Tasuta koolitusi jätkatakse kuni 2012. aasta lõpuni. Tänavu sügissemestriks on tellitud üle kuue tuhande õppekoha, kursuste kohta saab täpsemat infot aadressil www.hm.ee/tasutakursused.

Autor: Signe Sillasoo, Rivo Sarapik

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700