Autor: Rivo Sarapik • 12. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas kajastada müügimaksu?

Raamatupidamise Toimkonna hinnangul ei suurenda müügimaksu kogumine tarbijalt ettevõtte kasu ega omakapitali.

Müügimaksu peavad tasuma Tallinna Linnavolikogu poolt välja antud määruses nimetatud ettevõtjad, kes tegutsevad jaekaubanduse, toitlustamise või teeninduse valdkonnas ja kelle tegevuskoht on Tallinna territooriumil. Müügimaksuga maksustatakse müüki lõpptarbijale (füüsilisele isikule). Müügimaksu arvestatakse müügihinnalt ja müügihetkel; juhul, kui määruses käsitletud müügitulud puuduvad, maks ei rakendu.

Raamatupidamise Toimkonna juhendi RTJ 10 "Müügitulu" paragrahvid 10-11 (mis omakorda põhinevad IAS 18 paragrahvidel 8-9), sätestavad, et "tulu kajastatakse saadud või saadaoleva tasu õiglases väärtuses ning tulu hõlmab ainult sellist majanduslikku kasu, mille saajaks on ettevõte ise. Kolmandate osapoolte nimel kogutud summad nagu näiteks käibemaks ei ole ettevõtte tulu."

Raamatupidamise Toimkonna hinnangul on müügimaksu näol tegemist summadega, mida kogutakse kolmandate osapoolte nimel - maks edastatakse kogusummas kolmandale osapoolele, seega ei suurenda selle maksu kogumine tarbijalt ettevõtte majanduslikku kasu ega omakapitali. Vastavalt RTJ 10.10-le ei kajastata selliseid makseid müügitulu hulgas.

Seda, et tegemist pole ettevõtte kuluga, toetavad lisaks ka järgmised argumendid:

- maksu arvestatakse müüdud varudelt/teenustelt, aga mitte toodetud, ostetud või laos olevatelt varudelt.- maksu arvestatakse müügihetkel, mitte varude tootmise/ostmise hetkel- ettevõttel ei ole riski, et maksu tuleb tasuda varudelt, mida ei pruugi õnnestuda müüa.

Ülaltoodut arvesse võttes tuleks Tallinnas alates 1.06.2010 rakenduvat müügimaksu Raamatupidamise Toimkonna hinnangul nii Eesti hea tava kui rahvusvaheliste finantsaruandluse standardite järgselt koostatavates raamatupidamise aastaaruannetes kajastada müügitulu vähendusena, mitte kuluna.

Näide

Kuni 31.05.2010 müüs jaekaubanduse ettevõte kaupa, mille netohind oli 100 ning hind koos käibemaksuga 120. Alates 1.06.2010 ettevõte kauba lõpphinda tarbijale ei muuda, kuid peab laekunud tasult maksma ka müügimaksu summas 1.

Raamatupidamiskanded kuni 31.05.2010

D Raha      120K Müügitulu   100K Käibemaksu kohustus   20

Raamatupidamiskanded alates 1.06.2010

D Raha    120K Müügitulu       99K Käibemaksu kohustus   20K Müügimaksu kohustus     1

Selle aasta II kvartali eest tuleb müügimaksu deklaratsioon esitada 20. juuliks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700