Autor: Rivo Sarapik • 1. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aruandega hilineja kutsutakse enne trahvi korrale

Täna hommikuks olid oma aruanded esitanud  üle 60% äriühingutest, mis on mõnevõrra rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Aruandega hilinejale saadetakse enne trahvimist meeldetuletus.

Oma majandusaasta aruanded olid täna hommikuks esitanud 56 431  äriühingut kokku 93 402 äriühingust. Eelmisel aastal olid vastavad näitajad 48 859 tähtaegselt esitatud aruannet kokku 83 405 äriühingust. Lisaks on hetkel süsteemis valmis, aga registrile esitamata, 7455 aruannet.

MTÜdest, kes sel aastal peavad esimest korda aruanded mittetulundusühingute ja sihtasutuste registrile esitama, on oma aruanded esitanud 13 477. Kokku oodatakse 27 631 MTÜ aruandeid. Süsteemis valmis, aga veel esitamata on, 3212 aruannet.

Nagu eelnevatelgi aastatel laekus enim aruandeid just juunikuu viimastel päevadel, näiteks kolme viimase päevaga on oma aruanded esitanud ligi  23 378 äriühingut.

Registrite ja infosüsteemide keskuse asedirektor Piret Meelinnu sõnul sujus aruannete esitamine tehniliste tõrgeteta.

Justiitsministeeriumi nõunik Kadri-Catre Kasak ütles, et kuigi seaduse järgi saab aruannete esitamisega hilinejaid trahvida, siis sel aastal esimese asjana trahvi ei tehta, vaid saadetakse meeldetuletus.

„Sel aastal ongi plaanis hilinejate puhul esimese asjana saata meeldetuletus aruande esitamise kohutuse kohta, mitte kohe trahvima hakata. Ja nagu öeldud, arvestame niikuinii sellega, et juulikuu esimene nädal on veel üsna tihe aruannete esitamise aeg,“ sõnas Kasak.

Samas rõhutas Kasak, et nagu varasemad aastad on näidanud, siis on tihti hilinemise põhjuseks lihtsalt teadmatus või hooletus. „Näiteks on peamiseks aruande esitamata jätmise põhjuseks  see, et firmad ei tea, et aruanne tuleb esitada ka juhul, kui majandusaastal mingit majandustegevust toimunud ei ole.“ 

"See oli meie jaoks edukas IT-projekt ja e-riigina tegime suure sammu edasi," kommenteeris aasta-aruannete esitamist täna Justiitsminister Rein Lang.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700