Autor: Lemmi Kann • 28. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: arve esitamise aeg

Küsimus: Kas on olemas mingi ajavahemik, mille jooksul on müüja kohustatud ostjale esitama kauba või teenuse eest arve? Ehk siis kas see on ajaliselt limiteeritud või pean ma tõesti aksepteerima arvet, mis koostatakse tagasi ulatuvalt vaatamata sellele, et teenus on kevadel sisse ostetud? Meil nimelt rendileandja avastab, et et ühte või teenust nad arvel kajastanud ei ole- on unustanud. Ja nii saangi tänase kuupäevaga aprilli koristuse arve.

Vastus: Arve esitamise aeg ja selle tasumise tähtaeg ostja ning müüja vahelises suhtes sõltub suuresti pooltevahelisest kokkuleppest või lepingust. Seetõttu tuleb antud küsimuses lähtuda teie omavahelisest kokkuleppest/lepingust ning kui arve väljastaja on rikkunud lepingut, saab ostja kohaldada võlaõigusseaduses sätestatud õiguskaitsevahendeid.

Nõuete aegumist reguleerib tsiviilseadustiku üldosa seadus, kus tehingust tuleneva nõude aegumistähtajaks on üldjuhul kolm aastat.

Konkreetsemad ajalised nõuded arve esitamise tähtajale sätestab käibemaksuseaduse § 37 lg 1, mille kohaselt on maksukohustuslane kohustatud väljastama kauba võõrandamise või teenuse osutamise korral arve seitsme kalendripäeva jooksul, arvates kauba ostjale lähetamise või kättesaadavaks tegemise või teenuse osutamise päevast või kui teenuse osutamine pikemaajaline periood lõpeb, või tagama, et selle väljastaks sama tähtaja jooksul maksukohustuslase nimel ja arvel tegutsev isik või kauba soetaja või teenuse saaja. Samale ostjale teenuse osutamisel regulaarselt on pooltel võimalik kokku leppida ka ajavahemik, mille kohta arve esitatakse, nt kvartaalselt, poolaastas, aastas.

Küsimusest ei ilmne situatsiooni konkreetseid asjaolusid, kuid üldprintsiibis tuleb lähtuda sellest, kas teenus reaalselt saadi või mitte. Teenuse saamise korral kuulub vastav arve tasumisele vaatamata sellele, et arve esitaja on võinud rikkuda käibemaksuseadusest tulenevat nõuet arve esitamise aja ja oma maksustatava käibe toimumise kajastamise kohta õiges maksustamisperioodis.

Asjassepuutuvaks raamatupidamislikuks probleemiks võiks olla raamatupidamisseadusest tuleneva tulude ja kulude vastavuse printsiibi mittejärgimine juhul, kui ettevõttes on selle rakendamise nõutav täpsus kalendrikuu, kvartal või poolaasta, kuid aprillikuu kulu selgub detsembris.

Vastas BDO Eesti AS

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700