14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konkurentsipiirangu kokkulepped - vana vs uus töölepingu seadus

Vana töölepingu seaduse ajal sõlmitud konkurentsipiirangu kokkulepped ei pruugi enam omada õiguslikku jõudu peale uue töölepingu seaduse jõustumist, kirjutab advokaadibüroo Varul Vilgerts Smaliukas vandeadvokaat Karl Haavasalu.

Kuni 30. juunini 2009 kehtinud töölepingu seaduses reguleeris töötaja konkurentsipiirangutega seonduvat õige põgusalt. Nimetatud seaduse § 50 p-s 6 oli sätestatud, et  töötaja on kohustatud hoidma tööandja äri- ja tootmissaladust ning mitte osutama tööandjale konkurentsi, sealhulgas mitte töötama tööandja loata viimase konkurendi juures, kui need kohustused on ette nähtud töölepinguga. Need kohustused lasuvad töötajal ka pärast töölepingu lõpetamist, kui pooled sõlmisid niisuguse kokkuleppe ja tööandja maksis töötajale mainitud kohustuste täitmise eest eritasu või andis muud hüvitust.

Seega lasus kuni 30. juunini 2009 kehtinud töölepingu seaduse § 50 p 6 järgi töötajal kohustus mitte töötada ka peale töösuhte lõppemist  eelmise tööandja loata viimase konkurendi juures, kui

- selliselt oli kokku lepitud ning

- tööandja oli sellise kokkuleppe täitmise eest maksnud töötajale eritasu või andnud muu hüvituse.

Kui pikalt võis taolises, peale töösuhte lõppemist kehtima jäävas konkurentsipiirangus kokku leppida, seda kuni 30. juunini 2009 kehtinud töölepingu seadus ei reguleerinud. Samuti ei olnud nimetatud seaduses sätestatud täpsemaid tingimusi tööandja poolt töötajale makstava eritasu või muu hüvituse suuruse ja olemuse kohta.

Seonduvalt töötaja konkurentsipiiranguga, mis laieneb ka töösuhte lõppemisele järgnevasse aega, on õiguslik olukord oluliselt muutunud seoses uue töölepingu seaduse jõustumisega 01. juulil 2009.

Nähtuvalt alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse §-st 24 kehtib kokkulepe konkurentsipiirangu osas pärast töölepingu lõppemist üksnes siis, kui on täidetud kõik järgmised tingimused:

1. konkurentsipiirangu läbi on tarvilik kaitsta tööandja erilist majanduslikku huvi; konkurentsipiirang on ruumiliselt, ajaliselt ja esemeliselt mõistlikult ning töötajale äratuntavalt piiritletud; konkurentsikokkulepe on sõlmitud kirjalikult; tööandja maksab töötajale konkurentsipiirangu kokkuleppest kinnipidamise eest pärast töölepingu lõppemist igakuist mõistlikku hüvitist; konkurentsipiirang kehtib kuni 1 aasta arvates töölepingu lõppemisest.

2.

3.

4.

5.

Seega tuleneb alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse §-st 24, et peale töösuhte lõppemist edasi kestev konkurentsipiirang

- peab olema mõistlikult piiritletud;- selline konkurentsipiirang ei saa kehtida kauem kui 1 aasta arvates töölepingu lõppemisest;- kogu konkurentsipiirangu kehtivuse ajal alates töösuhte lõppemisest kuni konkurentsipiirangu kehtivuse lõpuni peab endine tööandja maksma endisele töötajale igakuist mõistlikku hüvitist. Taolist peale töösuhte lõppemist makstavat hüvitist vana ehk kuni 30. juunini 2009 kehtinud töölepingu seadus ette ei näinud.

Eelkirjeldatud erinevus vanas ja uues töölepingu seaduses sisalduva peale töösuhte lõppemist edasi kehtiva konkurentsipiirangu osas omab eelkõige tähtsust järgmistel juhtudel.

Nimelt on alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse §-is 2 sätestatud põhimõte, mille kohaselt on töölepingu seaduses ja võlaõigusseaduses sätestatust töötaja kahjuks kõrvale kalduvad kokkulepped tühised (välja arvatud siis, kui seadus näeb eraldi ette sellise kõrvalekaldumise võimaluse). See tähendab, et pooled ei saa töölepingus töötajale ebasoodsamalt kokku leppida ka seonduvalt konkurentsipiiranguga ning alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse §-i 24 sätted on imperatiivsed.Samuti nähtub alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse § 131 lg-st 3, et kui töölepingu tingimused on pärast uue seaduse jõustumist vastuolus uue töölepingu seaduse sätetega, kohaldatakse lepingutingimuste asemel alates 01. juulist 2009 kehtivas töölepingu seaduses sätestatut.See omakorda tähendab, et juhtudel, kus

- kokkulepe peale töölepingu lõppemist edasi kehtiva konkurentsipiirangu kohta on sõlmitud ajaliselt enne 01. juulit 2009 ning

- tööleping lõppes või lõpeb alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse ajal, ei ole taoline konkurentsipiirangu kokkuleppe vastuolu korral alates 01. juulist 2009 kehtiva töölepingu seaduse §-iga 24 kehtiv.

Autor: Lemmi Kann, Karl Haavasalu

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700