Autor: Lemmi Kann • 14. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulude maksustamise põhimõtted Leedus

Kasutatavamad ettevõtluse vormid Leedus on osaühing ja aktsiaselts. Asutada saab ka filiaale. Samuti võivad välisfirmad avada Leedu esinduse, kuid see ei või äriga tegeleda.

Ettevõtete üldine tulumaksumäär Leedus on alates 2010. aastast 15%.

Ettevõtetele, mille keskmine töötajate arv on kuni 10 ning mille maksustatav tulu ei ületa 500 000 litti maksustamisperioodi kohta, kohaldatakse 5%-list maksumäära.Erinevatel sotsiaalsetel ja majanduslikel põhjustel on võimalik saavutada ka 0%-ne tulumaksumäär kogu tulu ulatuses. Sellist maksusoodustust kohaldatakse näiteks ettevõtetele, kus vähemalt 40% töötajatest on puudega, vabatsoonides tegutsevatele ettevõtetele, kui nende investeeringute maht on suurem kui üks miljon eurot, tootmisettevõtetele, mille töötajatest vähemalt 50% on osalise töövõimega.

Kinnisvara maksustatakse Leedus kinnisvaramaksuga, mille maksumäär on 0,3%–1% kinnisvara maksustatavast väärtusest.

Mitteresidentidele tehtavatelt väljamaksetelt peetakse tulumaks kinni järgnevalt:

* dividendidelt 15%

Kui välismaisele dividende saavale ettevõttele kuulub vähemalt 10% dividende maksvast äriühingust vähemalt ühe aasta jooksul, siis dividendidelt tulumaksu kinni ei peeta (va madala maksumääraga territooriumil asuvale äriühingule makstud dividendid).* intressidelt 10%

Kui intresse makstakse EL-i riigi residendist äriühingule või sellise välisriigi äriühingule, kellega Leedul on sõlmitud topeltmaksustamise vältimise leping, siis intressidelt tulumaksu kinni ei peeta.* kasutustasudelt (rojaltidelt) 10%

liisitud või müüdud kinnisvaralt ning liisitud vallasvaralt 20%offshore-firmadele makstavatelt tasudelt 15% (off¬shore-regioonide nimekirja on kinnitanud valitsus).

Nimetatud määrad ei arvesta maksulepingutes sätestatud soodsamaid maksustamistingimusi.

Ettevõtetele rakendatavad maksusoodustused Leedus on järgmised:

* reinvesteerimine

Kui Leedus teenitud kasum reinvesteeritakse, siis seda kasumit ei maksustata kuni 50% ulatuses vastavalt investeeringu maksumusele. Kasumi reinvesteerimise all mõistetakse äritegevuses kasutatava materiaalse põhivara soetamist.Põhivara all mõistetakse ka lõpetamata ehitisi, arvuti riistvara ja tarkvara, kommunikatsiooniseadmeid ja omandatud õigusi. Leedu maksuhaldurit peab sellisest investeerimisprojektist teavitama.* vabakaubanduspiirkonnad

Sellised piirkonnad on Klaipeda, Kaunase ja Žiauliai haldusterritooriumid. Vabakaubanduspiirkonnas asutatud ettevõtted, kes teevad investeeringuid vähemalt ühe miljoni euro ulatuses, vabastatakse ettevõtte tulumaksust esimese kuue aasta jooksul ja tulumaksu¬määra vähendatakse 50% järgneva kümne aasta jooksul.

"Maksukäsiraamat" ilmub koostöös juhtiva ärinõustamisfirmaga KPMG Baltics.

Loe maksustamisest pikemalt Äripäeva Maksukäsiraamatust, mida saab tellida SIIT.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700