Autor: Lemmi Kann • 10. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium: e-aruandlus suretab paberbürokraatia välja

E-äriregistri ettevõtjaportaali veebikeskkond on kasvatanud aruannete esitamise aktiivsust ning välisriikide huvi registrite ja infosüsteemide keskuse e-lahenduste vastu, teatas justiitsministeerium

„Käesoleva aasta esimese paari kuuga on äriregistrile esitatud üle 1600 majandusaasta aruande, mida on ligi 300 võrra enam kui mullu samal ajal, kusjuures veebi kaudu esitati toona vaid ca 500 aruannet,“ ütles justiitsministeeriumi asekantsler Marko Aavik.

Asekantsleri sõnul on Eesti riik astunud majandusaasta aruannete digitaliseerimisega suure sammu paberbürokraatia väljajuurimise teel. „Uus keskkond muudab majandusaasta aruannete esitamise palju lihtsamaks, kuna ettevõtjad saavad portaalis täita etteantud vorme ning ei pea enam nuputama, mis ridu ja kuidas aruannetesse kirjutada,“ märkis Aavik.

Ta lisas, et ka teised riigid on juba Eesti uuenduslikku lahendust märganud ja avaldanud soovi sellega lähemalt tutvuda.), mis tegeleb muuhulgas ka äritegevust hõlbustavate IT süsteemide väljatöötamisega,“ ütles Aavik.

„Just äsja käis meil näiteks külas delegatsioon Taani kaubandus- ja ettevõtlusagentuurist (Danish Commerce and Companies Agency

„Registrite ja infosüsteemide keskuse e-lahendustega tutvumine on olnud meile väga inspireeriv,“ vahendas justiitsministeerium Taani kaubandus- ja ettevõtlusagentuuri peadirektor Ole Blöndali sõnu. Taani soovib õppida Eesti kogemusest XBRL andmevahetuse käivitamisel, sest ka Taani eesmärk on täielikult digitaliseerida majandusaasta aruannete esitamine.

1. jaanuaril avati äriregistri ettevõtjaportaalis uus majandusaasta aruannete koostamise ja esitamise keskkond, kuhu saab aruandeid sisestada etteantud vormide täitmise kaudu või laadides üles XBRL faili.

Tegemist on XBRL andmevahetuse standardi esmakordse laiema kasutuselevõtu projektiga Eestis. XBRL andmevahetuse arendamist rahastati Euroopa Liidu struktuuritoetusest – EL regionaalarengu fond toetas projekti 5 939 456 krooniga.

 

 

Juhendmaterjalid uue keskkonna kasutamise kohta asuvad, registrite ja infosüsteemide keskuse koduleheküljel nii eesti, vene kui ka inglise keeles. Lisaks on avatud tasuta koolitusklass ning kasutajatuge pakutakse ka e-posti [email protected] vahendusel.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700