Autor: Lemmi Kann • 23. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP Käsiraamatute foorum: töötaja sidumine ettevõttega

Küsimus: Populuaarsed on küsimused töötajatest vabanemises, kuid mul on vastupidine mure. Oleme valmis koolitama välja töötaja. Arvestades tööturu olukorda on ta pigem nõus meie pakkumist vastu võtma. Silmnähtavalt ei ole see aga tema esmane valik. Samas on töötaja potensiaalikas, noor, töö ei ole vastumeelne ning ehk ta ise ei tea veel täpselt ,mis talle meeldida võib. Sarnast tööd tegi ta hea meelega (töötaja oli meie juures praktikal). Minu küsimus ongi - kuidas ma saan ta mõneks ajaks lepinguga siduda meie juurde? Üks võimalus on kindlsti koolitusleping ehk lahkudes hüvitab tema koolitamiseks kulutatud summa. See ei pane ehk väga kergekäeliselt kohe paremale jahimaale jooskma. Kuid kas ja kuidas ma saan seda ka lepinguga teha? Kas tähtajaline leping võib mind aidata? Saab ka tähtajatusse mõned lisapunktid sisse panna? Loomulikult füüsilselt lõpuni kedagi kinni hoida ei saa, kuid kergekäelist ümbermõtlemise võimalust jätta ei tahaks. Väljaõpe saab olema suhteliselt pikk ning ressursimahukas.

Vastus: Kui väljaõppeks on vajalik pikk ja ressursimahukas koolitus, siis esmajärjekorras on kõige sobilikum variant antud juhul koolituskulude hüvitamise kokkuleppe sõlmimine ja siduvusaja kehtestamine (NB! seadus lubab kuni 3-aastast sidusvusaega).

Tähtajalist töölepingut ei või töötaja küll korraliselt ehk 30 päevase etteteatamisega üles öelda, kuid tähtajalise lepingu sõlmimiseks peab töötaja poolt tehtaval tööl olema ajutine iseloom. Kui seda pole, siis tähtajalise lepingu sõlmimine õigustatud ei ole. Tähtajalist lepingut võib sõlmida maksimaalselt viieks aastaks ning arvestada tuleb ka selle järjestikuse sõlmimise ja pikendamise piirangutega.

Muid variante töötaja nn sidumiseks pikemaks ajaks kahjuks ei ole.

Vastas advokaadibüroo Lepik & Luhaäär LAWIN

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700