Autor: Lemmi Kann • 5. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RIK: majandusaasta aruannete esitamise portaal on hästi vastu võetud

Registrite ja Infosüsteemide Keskus teatab oma veebilehel, et aasta esimese kuu jooksul on esitatud juba mitusada aruannet, mis näitab, et majandusaasta aruannete esitamise portaal on kasutajate poolt hästi vastu võetud.

Uus majandusaasta aruannete koostamise ja esitamise keskkond , kuhu saab aruandeid sisestada etteantud vormide täitmise kaudu või laadides üles XBRL faili, avati äriregistri ettevõtjaportaalis 1. jaanuarist 2010. 

Uus keskkond loodi selleks, et majandusaasta aruannete koostamine ja esitamine võimalikult lihtsaks muuta ning kiire andmevahetusteenusega asutuste vahel ettevõtja aruandluskoormust vähendada.Keskkond valmis Registrite ja Infosüsteemide Keskuse (RIK) ja Justiitsministeeriumi tellimusel ning rakenduse arendajaks oli OÜ Smartlink.RIK-i asedirektori ja XBRL töögrupi juhi Piret Meelinnu sõnul on koostöö Smartlinkiga olnud positiivne kogemus.„Tegemist on XBRL andmevahetuse standardi esmakordse laiema kasutusevõtu projektiga Eestis,  mitmepoolse koostööga erinevate osapoolte vahel ning RIK-i jaoks ka uue tehnoloogilise kogemusega. Kogenud koostööpartnerite panust ei saa siin alahinnata“  ütles Meelind.

Esimene kuu on äriregistri ettevõtjaportaali majandusaasta aruande esitamise rakendusel möödunud tema sõnul edukalt. Tänase päeva seisuga on XBRL formaadis aruandeid kokku esitatud 290. Laekunud on ka  esimesed  elektroonilised aruanded mittetulundusühingutelt, kes sel aastal esmakordselt esitavad kohustuslikus korras majandusaasta aruanded äriregistrile.

"Esimese kuu tagasiside klientidelt näitab kokkuvõtlikult, et uut majandusaasta aruande esitamise ideed ja rakendust peetakse heaks ja uuenduslikuks ning ka raamatupidamismaastikku korrastavaks," teatab Registrite ja Infosüsteemide Keskus.

RIK pakub portaali tuge kõikidele, kel tekib küsimusi uues keskkonnas liikudes. Küsimuste ja probleemidega saab pöörduda RIK-i portaali toe poole e-mailil [email protected]..

Ettevõtjaportaal asub aadressil: https://ettevotjaportaal.rik.ee

Lisainfot majandusaasta aruannete esitamise kohta leiab SIIT

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700