Autor: Lemmi Kann • 2. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

877 miljonit maksukrooni oli riigi kaukast mööda libisemas

Maksu- ja Tolliamet tuvastas 2009. aastal läbiviidud kontrollitegevuste tulemusel, et deklareerimata ja tasumata on jäetud makse kokku 877 miljoni krooni ulatuses.

70 protsenti sellest summast moodustas käibemaks, 20 protsenti juriidilise isiku tulumaks ja 5 protsenti füüsilise isiku tulumaks.

Maksu- ja Tolliameti kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe ütles, et 2009. aastat võib iseloomustada kui pingelist, seda nii ettevõtjate kui ka maksuhalduri vaatevinklist.

"Majanduse langusest tulenevalt oli tavapärasest suurem risk, et maksude tasumisest hakatakse kõrvale hoiduma. Maksu- ja Tolliameti eesmärk on hoida maksukuulekust ning tagada aus konkurentsikeskkond," ütles Veermäe.

2008. aastaga võrreldes on ettevõtete arv aasta jooksul vähenenud 9,1%.

Tööhõive osas näitavad andmed, et aastaga on töötajate arv vähenenud ligikaudu 73 000 inimese võrra ehk 13,1%.

Palgafond on võrreldes aastataguse ajaga vähenenud ligikaudu 21,5%. Palgagruppide analüüs näitab, et töötajate arv on vähenenud pea kõigis palgagruppides, erandiks on siin palgad vahemikus 3000-5000 krooni.Kõige enam, ligikaudu 19%, on vähenenud palgagrupp, kus teenitakse 20 000-30 000 krooni kuus. Kõige rohkem, kokku 148 456 inimest, jääb palgagruppi 5000-8000 krooni, mis moodustab 23,37% kõikidest töötajatest.Veermäe märkis, et ümbrikupalga kontrollide raames rakendati erinevaid meetmeid kokku ligi 1900 maksumaksjale. Sealhulgas alustati 407 ning lõpetati 201 ümbrikupalga juhtumi kontrolli, mille tulemusel esitati parandusdeklaratsioone ning määrati täiendavaid makse summas ligi 29 miljonit krooni. Lisaks kontrollidele viidi läbi 524 äriühingu tegevuskoha vaatlus.

2009. aasta veebruaris saatis amet 252 ettevõttele märgukirjad, milles informeeris neid töötajatele tehtud väljamaksete madalast konkurentsivõimest võrreldes piirkonna- ja tegevusala keskmistega, mis võib viidata töötajatele mitteametlike väljamaksete tegemisele. Maksukäitumist parandas 21% kirja saanutest.

"Nende suhtes, kes ei reageerinud, algatatakse kontrollimenetlus", ütles Egon Veermäe.

2009. aastal on ümbrikupalga osakaal vähenenud ning ümbrikupalk on valdavalt levinud väiksemates ettevõtetes.

Oluliselt on suurenenud avastatud arvevabrikute arv. Möödunud aastal avastas maksuhaldur 86 arvevabrikut, mille teenuseid kasutas ligi 752 ettevõtet ja eraisikut. 2008. aastal saadi jaole 16 arvevabrikule ligi 600 kasutajaga.

Kontrollitegevuse tulemusena tuvastati, et fiktiivsete arvete kasutamise tõttu jäeti deklareerimata ja tasumata makse summas üle 265 miljoni krooni, 2008. aastal oli sama summa 125 miljonit.

Maksuamet on 2010. aastal prioriteetseteks kontrollivaldkondadeks võtnud kütuse- ja ehitussektori. Samuti on olulisel kohal võitlus arveveskitega, tagastuspettuste tõkestamine, metsandus, ümbrikupalk ja üüritulude deklareerimise kontroll.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700