Autor: Lemmi Kann • 20. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksehäired kahanevad, maksuvõlglaste arv kasvab

Kui maksehäiretega ettevõtete arv on aktiivselt tegutsevate ettevõtete seas vähenenud 23% protsenti, siis maksuvõlgadega ettevõtete arv on samal perioodil kasvanud 30%.

Krediidiinfo Eesti ettevõtete maksekäitumise 2008/2009. aasta teise poole statistikast selgub, et maksehäiretega ettevõtete piirdus 2 613 ettevõttega, maksuvõlgaste hulk on aga suurenenud ulatudes 9 569 ettevõtteni. 

Maksehäireregistri statistika andmetel on kõigi aktiivselt tegutsevate Eesti ettevõtete, mida on umbes 50 000, maksehäirete summa 2009. aasta teisel poolel 1,5 miljardit krooni ning maksuvõlgade summa 2,3 miljardit krooni, jagunedes vastavalt 2 613 ja 9 569 ettevõtte vahel.

Majandussektorite lõikes on maksehäiretega ettevõtete arv aastaga vähenenud kõikides sektorites. Kõige märkimisväärsem paranemine on toimunud põllumajanduse (-48%) ning info ja side sektoris (-43%).

Maksuvõlgadega ettevõtete arv on endiselt kasvanud aga kõikides sektorites. Kõige rohkem on maksuvõlgadega ettevõtete arv suurenenud finants- ja kindlustus- ning elektrienergia sektoris (mõlemas 67%) ning kõige vähem veevarustussektoris (6,5%).

Maakondade lõikes on maksehäiretega ettevõtete arvu vähenemine märgatavaim Hiiumaal (53%), Läänemaal (47%) ja Viljandimaal (41%).

Maksuvõlgadega ettevõtete arvu kasvuprotsent on enim suurenenud Valgamaal (53%) Läänemaal (50%) ning Jõgevamaal (45%). Kõige vähem on maksuvõlgadega ettevõtete arv kasvanud Võrumaal (20%) ja Harjumaal (25%).

"Statistika põhjal võib öelda, et majanduslangus on puudutanud kõikide suurusklassi ettevõtteid - maksuvõlgadega ettevõtete arv on aastaga ühtlaselt kasvanud," märkis Krediidiinfo AS asedirektor Alar Jäger.

Aktiivselt tegutsevatest ettevõtetest on 30 protsenti ettevõtteid kõrge krediidiriskiga. Teatud sektorites, nagu näiteks ehitus, majutus ja toitlustus ulatub kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal juba üle 40 protsendi.

"Vaatamata  raskele ajale ei ole ligi 95 protsendil aktiivselt tegutsevatest Eesti ettevõtetest poolaasta jooksul olnud võlgu äripartnerite ees ja 80 protsendil ei ole olnud ühtegi maksuvõlga riigi ees," ütles Jäger, kelle sõnul võib seda kindlasti pidada heaks märgiks.

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700