Autor: Lemmi Kann • 4. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Riigikohus: äriühingu lõpetamisel kaovad ka maksuvõlad

Riigikohtu 4. detsembril tehtud otsuse järgi lõppeb äriühingu registrist kustutamisega ka äriühingu maksukohustus ning tema juhatuse liikme vastutus äriühingu maksuvõla eest.

Asjas vaieldi selle üle, kas äriühingu registrist kustutamisega lõpeb äriühingu maksukohustus ning kas sellest tulenevalt on vastutusotsust juhatuse liikmele võimalik teha pärast seda, kui äriühing on juba äriregistrist kustutatud.

Maksu- ja tolliamet  nõudis mullu juunis tehtud vastutusotsusega osaühingu maksuvõla tasumist summas 1 260 651 krooni. Samas oli osaühingu suhtes algatatud pankrotimenetlus lõpetatud raugemisega ja firma äriregistrist juba kustutatud.

Maksu- ja tolliameti vastutusotsuse kohaselt oli ettevõtja tahtlikult rikkunud maksukorralduse seaduses sätestatud äriühingu seadusliku esindaja kohustusi ja tema tegevuse tulemusena jäid firma maksukohustused täitmata.

Riigkohus leidis, et juriidilise isiku õigusvõime lõppemine on üks MKS § 31 lg 3 p-s 6 nimetatud "muudel seadusega sätestatud juhtudel" aset leidvatest maksukohustuse lõppemise alustest. Riigikohus selgitas, et juhatuse liikme solidaarne vastutus äriühingu maksuvõla eest on olemuselt aktsessoorne kõrvalkohustus, see tähendab, et kõrvalkohustuse kehtivuse eelduseks on põhikohustuse kehtivus ja kõrvalkohustus jagab põhikohustuse saatust.

Kuna antud vaidluses kustutati äriühing äriregistrist ja ta kaotas oma õigusvõime 19. märtsil 2007, aga vaidlustatud vastutusotsus tehti 20. juunil 2008, siis on vastutusotsus õigusvastane seetõttu, et vastutusotsuse tegemise ajal puudus alus - äriühingu kehtiv maksuvõlg - vastutusotsuse tegemiseks.

Riigikohus märkis, et kui maksuhaldur soovib rakendada MKS § 40 lõikest 1 tulenevat kolmanda isiku vastutust, siis tuleb vastutusotsus teha enne selle juriidilise isiku õigusvõime lõppemist, mille maksuvõla suhtes soovitakse vastutusotsust teha.

Kolleegium pidas vajalikuks täiendavalt selgitada, et maksuhalduril on kehtiva õiguse kohaselt piisavalt võimalusi selgitada välja äriühingu maksuvõla eest vastutavad isikud ja teha neile vastutusotsus enne äriühingu registrist kustutamist. Juriidiliste isikute likvideerimist reguleerivad eraõiguse sätted välistavad üldjuhul juriidilise isiku registrist kustutamise maksuhalduri teadmata.

Loe Riigikohtu otsust SIIT.

 

 

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700