Autor: Lemmi Kann • 3. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eelarvesse on laekunud üle 90% maksutulust

Novembri lõpuks laekus maksu- ja tolliameti andmetel riigieelarvesse 57,4 miljardit krooni ehk 90,4 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest, teatas rahandusministeerium.

Novembris tasuti makse 5,5 miljardit krooni. Eelmise aasta üheteistkümne esimese kuuga laekus riigieelarvesse 64,7 miljardit krooni ehk 88 protsenti eelarves planeeritud maksutuludest.

Maksulaekumised on 11 kuu kokkuvõttes rahandusministeeriumi suvise prognoosi graafikust ees. Võrreldes kehtiva 2009. aasta riigieelarvega maksude laekumine novembris paranes.

Kuigi maksud on laekunud suures joones oodatud tasemel, sõltub nii riigieelarve täitmine kui ka valitsussektori eelarvepositsioon veel paljudest teguritest.

Eelarvesse on oodatust märkimisväärselt enam tasutud juriidilise isiku tulumaksu, mida mõjutas novembris laekunud Eesti Telekomi täiendavatelt dividendidelt tasutud tulumaks. Aastalõpu laekumiste ootusi mõjutavad jätkuv töötajate sissetulekute langus ja töötajate arvu vähenemine.

Esimest korda majanduslanguse algusest alates vähenes maksuvõlg kuu aja jooksul.

Sotsiaalmaksu on üheteistkümne kuuga tasutud 25,8 miljardit krooni ehk 88,5 protsenti eelarves kavandatust. Novembris tasuti sellest 2,2 miljardit krooni. Palgatulu ja palgasaajate arvu aastane vähenemine on novembris võrreldes oktoobriga kiirenenud.

Füüsilise isiku tulumaksu on üheteistkümne kuuga tasutud 2 miljardit krooni, mis on 90,4 protsenti eelarves kavandatust. Novembris tasuti sellest 391,8 miljonit krooni. Füüsilise isiku tulumaksu laekumine on ootuspärasel tasemel.

Üheteistkümne kuuga on kohalikele omavalitsustele laekunud 9,2 miljardit krooni, mis on 13 protsenti vähem kui eelmise aasta sama perioodi jooksul. Omavalitsustele, kelle tulubaas ühekordsete mõjude tõttu üle 16,7 protsendi kahaneb, on riik võimaldanud tulubaasi stabiliseerimise toetust tasandusfondist. Novembris laekus omavalitsustele füüsilise isiku tulumaksu 738,7 miljonit krooni.

Juriidilise isiku tulumaksu on üheteistkümne kuuga tasutud 3,3 miljardit krooni, novembris tasuti sellest 415,1 miljonit krooni. Novembri lõpuks on oodatust suuremate dividendiväljamaksete tõttu juriidilise isiku tulumaksu laekumine oluliselt ületanud eelarves planeeritud taset. Tänu riigiettevõtete täiendavate dividendide maksmisele suureneb ülelaekumine detsembris veelgi.

Käibemaksu on üheteistkümne kuuga tasutud 17,2 miljardit krooni, mis on 88,5 protsenti eelarves planeeritust. Novembris tasuti käibemaksu 1,7 miljardit krooni. Käibemaksu tasumine on viimastel kuudel olnud suhteliselt stabiilne.

Aktsiise on novembri lõpuks laekunud eelarves oodatud tasemel. Kuna aktsiisikaupade tarbimine on oodatust mõnevõrra vähem langenud, laekus novembris oodatust veidi enam alkoholi- ning kütuseaktsiisi.

Alkoholiaktsiisi on novembri lõpuks tasutud 2,3 miljardit krooni, mis on 91,9 protsenti eelarves kavandatust. Novembris tasuti sellest 200,3 miljonit krooni.

Tubakaaktsiisi on üheteistkümne kuuga tasutud 1,7 miljardit krooni ehk 95,8 protsenti eelarves planeeritust. Novembris tasuti tubakaaktsiisi 161,9 miljonit krooni.

Kütuseaktsiisi on üheteistkümne kuuga tasutud 4,5 miljardit krooni ning novembri lõpu seisuga on eelarves kavandatust täidetud 92 protsenti. Novembris tasuti kütuseaktsiisi 435,7 miljonit krooni.

Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700