Autor: Lemmi Kann • 1. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtjad on saanud EASilt tootearenduseks 345 miljonit

EAS on poolteise aastaga andnud tootearenduseks toetust 151 Eesti ettevõttele ühtekokku ligi 345 miljoni krooni ulatuses, eelkõige on raha saanud biotehnoloogia- ja IT-ettevõtted.

Alates toetusprogrammi avanemisest eelmise aasta juunikuus on EAS rahastanud 47 tootearendusprojekti ning 104 eeluuringut. Tootearendust on toetatud 321,2 miljoni, eeluuringuid 23,6 miljoni krooniga, teatas EAS.

EASi innovatsiooni divisjoni direktori Ilmar Pralla sõnul domineerivad tootearendustoetuste saajate seas biotehnoloogia ning IT-valdkonna ettevõtted. „Eeskätt on tegemist olnud just alustavate ettevõtetega,“ lausus Pralla. „Senisest rohkem ootaks tootearenduseks toetusraha küsimist tööstusettevõtetelt ning juba pikemat aega tegutsenud firmadelt. Need ettevõtted on seni olnud aktiivsed pigem innovatsiooniosakute kasutamisel, tootearendustoetust pole nad millegipärast veel eriti palju taotlenud.“

Enamik toetust saanud innovatsiooniprojekte on veel arendusjärgus, kuid näiteks Jõgevamaa ettevõte Same OÜ on lõpetanud uuendusliku ketas-liivapuisturi väljatöötamise. EAS toetas selle uue teehooldusmasina arendamist 530 000 krooniga.

Teiste ettevõtete seas on EASilt saanud 10,7 miljonit krooni tootearendustoetust Hansabiomed OÜ vähkkasvaja varaseima staadiumi diagnoosimise uuringuteks, GOLIATH Wind OÜ ligi 3 miljonit krooni uut tüüpi tuulegeneraatorite tootmiseks ning Luksusjaht AS ligi 6 miljonit krooni uue jahtlaeva mudeli väljatöötamiseks.

Toetussumma ulatub 50 miljoni kroonini, 25–60% projekti maksumusest tuleb rahastada ettevõtjal endal.

Tootearenduse toetusprogrammi rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond ja programmi eelarve kuni aastani 2013 ulatub miljardi kroonini.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700