Autor: Raamatupidaja.ee • 27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõukogu kärpis haigekassa eelarvest miljardi

Nõukogu kinnitas täna haigekassa lisaeelarve, millega vähendati jaanuaris paika pandud eelarve mahtu 988 miljoni krooni võrra.

Enim on vähendatud eriarstiabile, ravimitele ja ajutise töövõimetuse hüvitistele kuluvaid summasid. Eriarstiabi kulude eelarvet on kokku vähendatud 560 miljoni võrra. Juba kevadel vähendati haiglate lepingumahtusid ligikaudu 5%. Lisaks pikendas nõukogu märtsis ambulatoorseid ravijärjekordi seniselt neljalt nädalalt kuuele nädalale.

"Sel aastal peavad raviasutused ravi kättesaadavuse tagama aasta algul sõlmitud lepingute piires. See nõuab neilt pingelist lepingute jälgimist ja rahade juhtimist erialadele, kus seda kõige rohkem vaja, et patsiendid pääseksid arsti juurde ooteaja piires," ütles haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov.

Haigekassa nõukogu esimehe, sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul näitab rahandusministeeriumi eile avaldatud prognoos jätkuvat sotsiaalmaksu laekumise vähenemist. Nendes oludes tuleb eeldatavalt võtta haigekassa reserve kasutusele suuremas mahus kui seni planeeritud ja pole välistatud, et nõukogu peab siiski tulema võimalike täiendavate kokkuhoiukohtade leidmise juurde veel ka sel aastal.

"On äärmiselt oluline, et haigekassa suudaks sotsiaalmaksu alalaekumise tingimustes tagada haiglatele piisava rahastamise kvaliteetse arstiabi osutamiseks. Sellest tulenevalt loodan väga, et maksulaekumised osutuvad paremaks kui tänane prognoos. Kui see nii ei ole ja täitub rahandusministeeriumi prognoos, peab nõukogu arutama võimalikke täiendavaid kokkuhoiukohti," lisas Pevkur.

Samuti vähendati ajutise töövõimetuse kulusid kokku 412 miljonit krooni. Kulud vähenevad seetõttu, et 1. juulist jõustus uus haigushüvitiste väljamaksmise kord. Muudatusega võtab haigekassa haigushüvitise maksmise kohustuse üle üheksandast haiguspäevast alates. Samuti vähenesid haigushüvitiste ja hooldushüvitiste määrad.

Kindlustatutele kompenseeritavate ravimite kulude eelarvet on võimalik vähendada saja miljoni krooni ulatuses, kuna eelmise aasta lõpus enne ravimite käibemaksu tõusu varusid inimesed ravimeid ette. Seetõttu on esimesel poolaastal ravimite kulud olnud esialgu planeeritust väiksemad. 

Haigekassa nõukogu koguneb uuesti kahe nädala pärast, et arutada rahandusministeeriumi eile avaldatud majandusprognoosi mõju ravikindlustuse eelarvele.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700