Autor: Kristi Malmberg • 27. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Astmeline tulumaks ohtlikum kui varem

Äripäeva uudistetoimetuse juht Kristi Malmberg arutleb, et kunagi varem pole pinnas astmelise tulumaksu idee toetamiseks nii soodus olnud.

Järgneb Kristi Malmbergi arvanusartikkel:

Lugesin eile uudist, kuidas valitsus lükkas tagasi Keskerakonna algatatud astmelise tulumaksu seaduse eelnõu.

Midagi üllatavat selles uudises iseenesest polnud. Selge see, et just sedaviisi praegune parempoolne valitsus pidigi talitama.

Samuti on Keskerakond läbi aastate erinevaid valitsusi oma astmelise tulumaksu seaduseelnõudega pommitanud, nii et ka see pole üllatav.

Põhjuse, miks sellele esmapilgul mitte eriti olulisele uudisele üldse rohkem tähelepanu pöörata, andis asjaolu, et kunagi varem pole pinnas astmelise tulumaksu idee toetamiseks valijate hulgas nii soodus olnud.

1990. aastate lõpu kriisi päevil oli Vene aeg veel liialt hästi meeles ning "võtame rikastelt ja jagame vaestele" stiilis maksusüsteem ebapopulaarne.

Praegu on olukord aga teine. Nõukaaeg on jäänud kaugeks ja ebamääraseks, töötus ja palgakärbe on aga vägagi teravalt tajutav reaalsus.

Kommentaariumid internetis vohavad klassivihast nagu ei kunagi varem, olgu teemaks vanemahüvitis, dividendid või keskmine palk.

Aina enam levib suhtumine, et sinu normaalne elus hakkama saamine on kindlasti kellegi teise teene ja seetõttu pole ka minu kehvem käekäik minu enda valikute tulemus. Mis tähendab, et suured palgaerinevused on puhas ebaõiglus ja nende tasandamine igati õige tegu.

Usun, et seekordsete riigikogu valimiste kampaanias kasutab sugugi mitte rumal Keskerakond astmelise tulumaksu loosungit väga jõuliselt.

6. märts 2011 on juba pooleteise aasta pärast ning vinduv majandus on selleks ajaks vasakpoolseid meeleolusid ainult suurendanud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700