Autor: Raamatupidaja.ee • 6. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus seadus pole töötute arvu paisutanud

Registreeritud töötute arv juulis küll jätkuvalt kasvas, kuid mitte oluliselt rohkem kui eelmisel kuul. Uue seaduse mõju töötute arvule ei ole veel märgata, teatas töötukassa.

Uut koondamise korral makstavat kindlustushüvitist määrati töötukassa teatel juulis samuti suhteliselt vähe.

Juulis registreerus 8815 uut töötut. Alates aprillist on kuu jooksul lisanduvate uute töötute arv järjest vähenenud. 

Juulikuu jooksul oli töötuna arvel kokku 75 195 inimest ehk neli korda rohkem kui eelmise aasta juulis. Kuu lõpus oli registreeritud töötuid 70 244 ehk 10,7% 16aastasest kuni pensioniealisest tööjõust. Võrreldes juuni lõpuga oli juuli lõpus 3144 registreeritud töötut rohkem. Jätkuvalt on registreeritud töötus kõige kõrgem Ida-Virumaal ja Lõuna-Eestis, madalaim aga Tartumaal.

Juulis lisandus 1102 uut tööpakkumist ning kuu vältel vahendas töötukassa kokku 2444 töökohta. Uusi pakkumisi tuli sama palju kui mullu, aga töökohad täitusid tänavu märksa kiiremini.

Tööturukoolitusel osales juulis 2695 töötut ehk 4,4 korda rohkem kui aasta tagasi. Ettevõtluse alustamise toetuse sai juulis kätte 95 inimest, mis on oluliselt rohkem selle aasta eelmiste kuude tasemest ning ületab eelmise aasta juulis toetuse saanute arvu 3,7 korda. Juulis ettevõtluse alustamise toetuse saanute äriplaanide järgi luuakse kokku 159 uut töökohta.

Töötukassa maksis juulis töötuskindlustushüvitist 28 199 inimesele ehk 38 protsendile kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 5144 krooni ning hüvitise maksmiseks kulus 131,8 miljonit krooni. Ligikaudu 1000 krooni suurust töötutoetust sai juulis 19 479 ehk 26% arvel olnud töötutest.

Juulis määras töötukassa kollektiivse koondamise hüvitist veel nendele töötajatele, kelle tööandja oli avalduse esitanud enne juuli algust ning kelle koondamine toimus vana töölepingu seaduse alusel. Samas hakkas seaduse muutumise tõttu töötukassa juulis määrama ka uut kindlustushüvitist koondamise korral.

Kollektiivse koondamise hüvitise määras töötukassa juulis 514 inimesele. Keskmine juulis määratud kollektiivse koondamise hüvitis oli 12 976 krooni ja hüvitise kulu oli 6,7 miljonit krooni. Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa juulis 214 inimesele keskmiselt 25 307 krooni. Kokku kulus koondamise korral makstava kindlustushüvitise määramiseks 4,6 miljonit krooni.

Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa juulis 671 inimesele, mis on sarnane juuni tasemega. Keskmine määratud hüvitis oli 28 657 krooni ning hüvitise maksmiseks kulus juulis 19,2 miljonit krooni.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700