Autor: Raamatupidaja.ee • 23. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EVEA: seadusemuudatus tekitas finantskulusid ja kasumi vähenemist

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon (EVEA) mõistab, et käibemaksuseaduse muudatusettepanekute eesmärgiks on parandada Eesti riigieelarve ja valitsuse finantspositsiooni, kuid kahjuks on seadusemuudatuse kiire rakendamine tekitanud paljudele ettevõtjatele finantskulusid ning kasumi vähenemist.

EVEA pöördus 19. juunil k.a. õiguskantsleri poole, et küsida tema arvamust, kas riigikogu otsus käibemaksumäära muudatuste rakendamise kohta 6 tööpäevase etteteatamisega on põhiseadusvastane ja ettevõtjatele ebamõistlikult koormav.

Õiguskantsler alustas EVEA kirja põhjal menetlust ning täna avaldas ta riigikogule saadetud otsuses ettepaneku viia riigi 2009. a. teine lisaeelarve selles osas kooskõlla põhiseadusega (loe SIIT).

EVEA hindab kõrgelt õiguskantsleri tööd ning põhjalikku analüüsi, mis menetluse ajal läbi viidi. Tõdeme, et juhul, kui riigikogu oleks riigi 2009. a. teise lisaeelarve vastuvõtmisel lähtunud mõistlikkuse printsiibist ja oleks plaanitud käibemaksutõusu kirjutanud sisse juba lisaeelarvega seonduva seaduse eelnõusse, oleks tänaseks tekkinud keeruline juriidiline olukord tulemata jäänud. Oluliseks faktoriks on ikkagi minimaalselt mõistlik aeg maksuseaduse muudatuse jõustamiseks. EVEA jälgib tähelepanelikult tekkinud olukorda ja ootab riigikogult juriidiliselt pädevat ning olukorda arvestavat konstruktiivset otsust.

Käibemaksuseaduse muudatusettepanekute eesmärgiks on parandada Eesti riigieelarve ja valitsuse finantspositsiooni. Kahjuks peame tõdema, et seadusemuudatuse kiire rakendamine on tekitanud paljudele ettevõtjatele finantskulusid ning kasumi vähenemist.

EVEA on asunud koguma informatsiooni nendelt ettevõtetelt, kelle majandustegevus sai olulisel määral kannatada seoses lisakulutuste tegemisega, et 1. juulist üle minna  20-% -lise määraga käibemaksustamisele.

Ootame edaspidiseks seadusandja head tahet koostööks ettevõtlusorganisatsioonidega, et üheskoos ära hoida taoliste ettevõtlust piiravate olukordade tekkimine.

Loe lisaks kommentaare

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700