Autor: Äripäev • 28. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööandjad soovivad tõsta lähetuskulude hüvitisi

Valdav osa ettevõtjatest ei pea majutuskulude ja päevaraha hüvitise maksuvaba piirmäära piisavaks, selgus tööandjate keskliidu küsitlusest.

Kõige suuremad hinnakäärid riigi poolt ettenähtud maksuvabastuse ja ettevõtjaid rahuldavate piirmäärade vahel ilmnesid välislähetuste puhul, kus 16% vastanutest kiitis heaks majutuskulude ja 14% päevaraha kehtiva maksuvaba piirmäära. Vastavalt küsitluse tulemustele teeb keskliit valitsusele ettepaneku tõsta välislähetuse majutuskulude maksuvaba piirmäär vähemalt 3000 kroonini ja päevaraha piirmäär vähemalt 1000 kroonini või siduda selle suurus sihtkohamaa elukallidusega.

Nii riigisisesed kui ka välislähetused on valdavalt seotud konverentside, koolituste, nõupidamiste ja muude üritustega, mis koonduvad vastavaid ruume omavatesse suurematesse ja keskmisest kallimatesse mainekatesse hotellidesse. Sisuliselt otsustab aga riik, kui suur lähetusega seotud ettevõtluse kulu tohib olla ja mis ulatub üle kehtestatud piirmäära, maksustatakse lisaks erisoodustusena, teatas tööandjate keskliit.

Keskliit küsis ettevõtjatelt, kas majutuskulude hüvitise maksuvaba piirmäär riigisisese lähetuse korral 1200 krooni ja välislähetuse korral 2000 krooni ööpäevas ning välislähetuse päevaraha maksuvaba piirmäär 500 krooni rahuldab ettevõtete vajadusi. Küsitlusele tuli 64 vastust.

Tulumaksuseaduses alates 1. juulist kehtiva riigisisese lähetuse majutuskulude hüvitise maksuvaba piirmäära suurusega nõustus 35,9% vastanutest. Enamik arvas, et piirmäär peaks olema kõrgem – vähemalt 1500 krooni (39,1%) või 1800 krooni (4,7%). 18,8% vastanutest pooldas majutuskulude hüvitamise maksuvaba piirmäära kaotamist.

Statistikaameti andmeil maksis ööpäev Eesti majutusettevõttes veebruaris keskmiselt 429 krooni, sh Põhja-Eestis 536, Kesk-Eestis 430, Kirde-Eestis 377, Lõuna-Eestis 372 ja Lääne-Eestis 280 krooni. "See on ilma hommikusöögita ja keskmine. Keskmine tuba maksab Tallinnas koos hommikusöögiga kuskil 1300–1500 krooni," kommenteeris hotellide ja restoranide liidu tegevdirektor Donald Visnapuu.

Välislähetuse majutuskulude hüvitise maksuvaba 2000kroonise piirmääraga leppis vastanutest 15,6%. Enamik leidis, et välislähetuse puhul peaks maksuvaba piirmäär olema kõrgem kui seadus ette näeb – kas 2500 krooni (32,8%) või 3000 krooni (29,7%). Välislähetuse majutuse piirmäära kaotamist toetas 17,2% vastanutest.

Erinevalt siseriikliku lähetuse majutuskulude maksuvabast piirmäärast olid ettevõtjad välislähetuse piirmäära suurusega palju vähem rahul. 84,4% vastanuist pooldas sätestatud summast kõrgemat rahanumbrit või piirmäära kaotamist. "Välislähetuse majutuskulu maksuvaba määr võiks olla suurem," kommenteeris küsitlust ASi Repo Vabrikud juhataja Tiit Kolk. "Suurte messide ajal on keeruline saada alla 175 euro (2738 kr) hotellituba Milanos või Hannoveris. Samuti Brüsselis on keeruline 2000 krooni sisse mahtuda. Kui 200 eurot (3129 kr) päevas oleks maksimaalne, mahuks ka ekstreemumid sisse," rääkis ta.

Välislähetuse päevarahana kehtiv maksuvaba 500kroonine piirmäär leidis heakskiidu 14,1% vastanute hulgas. 37,5% vastanutest arvas, et maksuvaba päevaraha võiks olla kehtivast kaks korda suurem ehk tuhat krooni, 3,1% soovis summat 1500 krooni. Suurim vastajate grupp – 39,1% – toetas mõtet siduda välislähetuse päevaraha maksuvaba piirmäär sihtkohamaa elukallidusega.

Lähetuskulude hüvitise maksuvabad piirmäärad on kehtinud 2003. aasta algusest. "Praegused numbrid on ajast ja arust ning sunnivad tööandjaid – eriti välislähetuse puhul – tasuma ebaõiglaselt kõrgeid makse," märkis Donald Visnapuu. Tema juhitav hotellide ja restoranide liit pakub seadusemuudatuse jaoks välja järgmised piirmäärad: riigisisene lähetus 1800 krooni, välislähetus 3000 krooni, päevaraha välislähetusel 750 krooni.

Originaalartikkel

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700