Autor: Raamatupidaja.ee • 11. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selgitus kohalike omavalitsuste tulumaksu laekumiste kohta

Kuna kohalike omavalitsuste jaanuari tulumaksu laekumised on segadust tekitanud, peab Maksu- ja Tolliamet vajalikuks vähenemise põhjuseid selgitada. 

Kuni 31.12.2008 kanti maksude laekumisel raha viitenumbri alusel üksikute maksude kontokaartidele ja see raha sisaldus samal kuul eraldatavates tuludes. toodud järjekorrale.

Alates 01.01.2009 laekub kogu raha ainult läbi ettemaksukonto ning maksuliigipõhist ettemaksu enam ei ole. Ettemaksukontol olevat raha kasutatakse ainult deklareeritud maksukohustuste tasumiseks. Tulude eraldamisele suunatakse raha alles peale maksukohustuste tasumist.Uuele arvestussüsteemile üleminekul kanti erinevate maksuliikide ettemaksud ühele ettemaksukontole. Ühele kontole koondatud ettemaksud arvestatakse maksukohustuste katteks, tuginedes maksukorralduse seaduse § 105

Käesoleva aasta jaanuaris eraldatud tulude kogusummat mõjutasid nii loobumine maksuliigipõhisest ettemaksust kui üldine maksude väiksem deklareerimine ja tasumine, mis tuleneb väiksematest tööandjate poolt deklareeritud väljamaksetest. Ettemaksude ümberkandmine avaldas mõju ühekordselt ainult jaanuaris, aga tööandjate deklareeritavad andmed omavad mõju ka edaspidi.Maksu- ja Tolliameti peadirektori asetäitja Dmitri Jegorovi hinnangul võimaldas uus süsteem lõpetada olukorra, mille puhul maksumaksjal võis samaaegselt olla nii võlgu kui ettemakse. Kuna võlalt ei arvestata intressi ettemaksu ulatuses, siis kohalikud omavalitsused, Haigekassa ja Sotsiaalkindlustusamet ei saanud samaaegsete võlgade ja ettemaksude tõttu ei maksutulu ega intressi. Taolisi olukordi oli kümneid tuhandeid. Veel ühe positiivse aspektina võimaldas ühtsele ettemaksukontole üleminek igal tööandjal vähendada maksukorralduste arvu keskmiselt neli kuni viis korda.LugupidamisegaAnnely ErmMTA meediasuhete peaspetsialist

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700