Autor: Raamatupidaja.ee • 18. september 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kauba ühendusesisese käibe aruande esitamine e-maksuameti kaudu

ÜLDINFO KAUBA ÜHENDUSESISESE KÄIBE DEKLAREERIMISEST

Kes peavad esitama kauba ühendusesisese käibe aruande?

Kauba ühenduseseisese käibe aruande esitavad maksukohustuslased, kellel on maksustamisperioodi jooksul tekkinud kauba ühendusesisene käive või kes on maksustamisperioodi jooksul võõrandanud kaupa edasimüüjana kolmnurktehingus.

Kui kauba ühendusesisene käive puudub, siis aruannet esitama ei pea.

Millal on aruande esitamise tähtaeg?

Kauba ühendusesisese käibe aruanne esitatakse Maksu- ja Tolliametile koos kvartali viimase käibedeklaratsiooniga kvartalile järgneva kuu 20. kuupäevaks.

Mida aruandes deklareeritakse?

Kauba ühendusesisese käibe aruandes deklareeritakse üksnes kauba müük ostjate lõikes. Iga ostja lõikes käibed summeeritakse ja kajastatakse ühel real. Aruandes märgitakse:

• ostja maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimise number koos liikmesriigi koodiga (enda püsivale tegevuskohale kauba lähetamisel püsiva tegevuskoha liikmesriigi maksukohustuslasena registreerimise number);

• teise liikmesriigi maksukohustuslasele kvartali jooksul võõrandatud kauba koguväärtus;

• kolmnurktehingu puhul vahepealse müüjana eraldi veerus kolmanda liikmesriigi maksukohustuslasele edasimüüdud kauba väärtus.

Teenuste käivet ja kauba soetamist kvartaliaruandes ei deklareerita.

Kuidas saab aruannet esitada?

Kauba ühendusesisese käibe aruannet on võimalik Maksu- ja Tolliametile esitada:

• elektrooniliselt e-maksuameti kaudu;

• paberdeklaratsioonil piirkondlike maksukeskuste teenindusbüroodes.

Kauba ühendusesisese käibe aruanne esitatakse vormil VD. Kui soovite muuta või parandada vormil VD (või eelmistel vormidel VDP) deklareeritud andmeid, peate esitama kauba ühendusesisese käibe muutmise aruande vormil VDP.

Paberdeklaratsioonide vormid leiate Maksu- ja Tolliameti kodulehelt rubriigist >Deklaratsioonid, vormid:

Vorm VD - kauba ühendusesisese käibe aruanne

Vorm VDP - kauba ühendusesisese käibe muutmise aruanne

Samast leiate ka kauba ühendusesisese käibe aruande täitmise juhendi ja kauba ühendusesisese käibe muutmise aruande täitmise juhendi.

Käesolev juhis selgitab aruannete VD ja VDP esitamist e-maksuametis.

Tähelepanu!Kui olete võõrandanud uusi transpordivahendeid või aktsiisikaupu teise liikmesriigi isikule, kes ei ole käibemaksukohustuslasena registreeritud, peate selle märkima aruande põhivormil lisaküsimuste osas:VD aruandega on võimalik Maksu- ja Tolliametile edastada võõrandatud uute transpordivahendite arvete koopiad elektrooniliselt. Elektrooniliselt edastatavad dokumendid peavad olema pdf- formaadis.Täiendav informatsioonKäibemaksuseaduse § 27 lg 3 alusel peab maksukohustuslane, kes võõrandas teise liikmesriigi isikule, keda ei ole registreeritud maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena, uue transpordivahendi koos selle toimetamisega teise liikmesriiki, ja maksustas uue transpordivahendi 0% maksumääraga, lisama käibedeklaratsioonile selle transpordivahendi müümisel väljastatud arve koopia.Maksu- ja Tolliametile saab arve koopia esitada kahel viisil: paberil ja elektrooniliselt. Paberil arved on võimalik tuua (koos käibedeklaratsiooniga) või saata postiga maksukohustuslase asukohajärgsesse Maksu- ja Tolliameti piirkondliku maksukeskuse teenindusbüroosse.Kui edastate arved elektrooniliselt, võite kõik ühe kvartali jooksul väljastatud arved esitada korraga kauba ühendusesisese käibe aruande esitamise tähtajal.Vaata lisaks:Ühendusesisese käibe aruandele tuleb lisada uute transpordivahendite müügiarved

Eksport või ühendusesisene käive?

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700