Autor: Raamatupidaja.ee • 16. detsember 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtluse eesmärgil automüük tuleb deklareerida

Maksu- ja tolliamet tuletab klientidele meelde, et eraisikutel tuleb tulud deklareerida ka autode ja muu vallasvara müügilt, kui tegemist on ettevõtlusega.

Kuigi üldjuhul isiklikus tarbimises oleva vallasasja müüki tulumaksuga eimaksustata, soovib Maksu- ja Tolliamet juhtida klientide tähelepanuasjaolule, et juhul kui füüsilise isiku tegevus seisnebki näitekskasutatud sõidukite maaletoomises ja nende võõrandamises, on sellinetegevus käsitletav ettevõtlusena ning saadav kasu maksustatavettevõtlustuluna.

MTA kontrolliosakonna juhataja Egon Veermäe sõnul on Maksu- jaTolliametilt sageli küsitud, kas isikliku sõiduki müügilt tuleb makstatulumaksu ning mitu sõidukit tohib isik müüa, et tegemist ei oleksettevõtlusega. "Tuleb silmas pidada, et maksuhaldur lähtub hinnanguteandmisel ja järelduste tegemisel isiku tegevuse tegelikust majanduslikustsisust, mitte sellest, kuidas ta oma tegevust ise kirjeldab," selgitasVeermäe.

Nii on hiljuti kontrolli käigus tuvastatud isik, kes ontuludeklaratsioonis näidatud tulule lisaks saanud täiendavaltettevõtlustulu sõiduautode võõrandamisest, mille on jätnud maksuhaldurileesitatud füüsilise isiku tuludeklaratsioonis kajastamata.

Egon Veermäe sõnul oli kõnealune maksumaksja võõrandanud kontrollitudperioodil 34 sõiduautot. "Kuna automüügist saadud tulu ületas 250 000krooni piiri, tekkis maksumaksjal kui füüsilisest isikust ettevõtjal kakäibemaksukohustus ning maksuhaldur kohustas isikut tasuma makseid kokkuüle 1,4 miljoni krooni," selgitas Veermäe.

Kuigi maksumaksja väitis kontrolli käigus, et ei ole tegelenudettevõtlusega, vaid on müünud isiklikus tarbimises olnud sõidukeid, näitaskontroll muud. Tavapäraselt müüvad eraisikud enda kasutuses olnud autodedasi, kuna sõidukid kuluvad ning nende ülalpidamine muutub tülikamaks jakulukamaks. Sellisel juhul on auto müügihind väiksem omaaegsestsoetushinnast. "Kõnealuses menetluses on maksuhaldur kindlaks teinud, etisik on müünud kõik autod soetamishinnast tunduvalt kallimalt ning enamuseautodest vahetult peale omandamist," nentis Veermäe.

Tulumaksuseadus sätestab, et (TuMS § 14 lg 2)ettevõtlus on iseseisevmajandus- või kutsetegevus, mille eesmärgiks on tulu saamine kaubatootmisest, müümisest või vahendamisest, teenuse osutamisest või muusttegevusest.

Lugupidamisega

Priit Rum

Maksu- ja TolliametPeaspetsialist meediasuhete alalTelefon: 676 2969; 502 0786E-post: [email protected]

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700