Autor: Raamatupidaja.ee • 12. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veenilaiendite ravi - skleroteraapia

Skleroteraapiat kasutatakse enamuste nahasiseste ja –aluste veenilaiendite raviks juba alates 1930. aastast. Toimub see skleroseeriva aine süstimise teel veresoonde väga peenikese nõela abil.

Kliinikus kasutatakse Polidocanoli, mis on loodud spetsiaalselt skleroteraapiaks.See aine laguneb peale kontakti veeniseinaga ja seetõttu ei lähe vereringesse aktiivse ainena. Polidocanol ärritab veresoont, põhjustades veenide turset ja kokkukleepumist. Paari nädala jooksul veresoon tõmbub kokku, kuni lõpuks ei ole see enam märgatav.

Igal raviseansil süstitakse mitmeid veresooni. Kuna nõelad on väga peenikesed, kaasub vaid vähene ebamugavustunne. Mõned süsted võivad tunduvad sipelga või sääse hammustusena.Esimese ja teise raviseansi vahe on tavaliselt 7-14 päeva, kolmas raviseanss tehakse kuu aja pärast.

Ravi järgselt on vajalik kanda spetsiaalseid kompressioonsukkasid, mis aitavad kahjustatuid veene kinni suruda. Ravisukka tuleb kanda nädal peale skleroseerimist või ka kauem, sõltuvalt skleroseeritud veeni suurusest. Kompressiooni ajast kinnipidamine on väga oluline, tagamaks head ravitulemust. Ravisukk peab alati katma labajalga niipalju kui võimalik, et ära hoida jala turset. Kompressioon vähendab ka verevalumite ja pigmentatsiooni tekke võimalust, samuti raviseansside arvu ja süvaveenide tromboosi riski ning uute veenilaiendite tekke võimalust.Sukk tuleb hoida pidevalt jala ümber ning mitte lasta tal edasi-tagasi liikuda.

Skleroseerimise järgselt võivad esineda järgnevad nähud:

* 1. Verevalumid (hematoomid) süste kohal. Need kaovad mõne nädalaga ja arvatavasti on tingitud veresoonte seina nõrkusest. Skleroseeritud veeni peetunud veri võib tingida veenide nähtavuse esimestel ravijärgsetel nädalatel, olles ühtlasi varajane raviefektiivsuse näitaja.

* 2. Valu jalas esimestel päevadel peale ravi. Valuvaigistina võib kasutada tbl. ibubrufeeni 400 mg või tbl. paracetamoli 500 mg. Valu vastu aitab ka jalutamine.

* 3. Veresoone seina põletik (flebiit). See on ravitud veresoone põletik, mille puhul tekivad mööda veresoone kulgu valulikud muhud. Põletik on seotud skleroseeriva aine reaktsiooniga veresoone seinale ja vere peetumisega veresoonde. Abi saab kompressioonist, regulaarsest käimisest, spetsiaalsete salvide või geelidega määrimisest. Muhud kaovad aja jooksul , kuid kuluda võib mõni kuu.

Skleroteraapia võimalikud tüsistused

Isegi kui väga kogenud arst teostab ravi, on võimalik, et tekivad tüsistused. Enam on ohustatud:inimesed, kellel on olnud süvaveeni tromboos jalaveenides, mistõttu skleroteraapia ei pruugi sobida.inimesed, kes tarvitavad suukaudseid rasestumisvastaseid tablette või teevad hormoonasendusravi, mis võib suurendada süvaveeni tromboosi ohtu. Samas tõendid selleks on nõrgad ja ilmselt pole põhjust ravi lõpetada.suitsetajad

Võimalikud tüsistused on järgmised:

* 1. Pigmentatsioon. See on pruunide laikude ilmumine nahale peale ravi, sõltuvalt sellest, millises piirkonnas veene raviti. Pigmenteerunud alad moodustuvad põhiliselt hemosideriinist (veres sisalduv raua vorm), mis pärineb veenist väljunud verest. Pigmendi teke on tõenaolisem patsientidel , kellel on ravitud suuremaid veene või kellel on palju verevalumeid.

* 2. Väikese veresoonevõrgustiku teke. Süstimise piirkonnas või suuremate veresoonte kohal, eelkõige reitel, võib kujuneda peenikeste punaste veresoonte võrgustik. Enamus sooni kaovad spontaanselt ja osad lahenevad süstimisega, kuid esineb ka püsivat vormi. Veresoonte teke on tavalisem patsientidel, kellel on:

ulatuslikud pinnapealsed veenid

süvaveeni probleemidgeneetiline eelsoodumus pindmiste veenilaiendite tekkeleülekaal ja nõrk lihastoonus

* 3. Haavandid. Väga harva võivad tekkida väikesed valulikud haavandid ravitud piirkondades kahe nädala jooksul peale süsti. See on tingitud lahuse tungimisest ümbritsevasse nahka, kuid mõnikord ka ebanormaalsete ühenduste tekkimisest arterite ja veenide vahel. Haavandid on tavalisemad patsientidel, kes suitsetavad. Haavandid paranevad aeglaselt ja võivad jätta väikese kahvatu armi.

* 4. Allergilised reaktsioonid. Ehkki allergilised reaktsioonid on harvad ( 1:5 000), võivad nad olla tõsised. Nad nõuavad viivitamatut ravi, milleks kasutatakse adrenaliini, antihistamiinikume. Väike lööve ei nõua erilist ravi, kuid selle ilmnemisel peaksite teavitama oma arsti.

* 5. Süvaveenitromboos. Süvaveenitromboos võib tekkida , kui ei peeta kinni igapäevasest jalutamisest ja kompressioonist

* 6. Arterisisene tsüst. See on väga harva esinev komplikatsioon, mille tagajärjeks võib olla lihaste ja naha kahjustus.

Skleroteraapial ei ole teada pikaajalisi kõrvaltoimeid.

Kas ravitud veenid võivad taas tekida?Veenid, mida on skleroteraapiaga ravitud, ei teki uuesti. Vaatamata sellele ei paranda skleroteraapia veeniseina nõrkust, mistõttu aja jooksul võivad kujuneda uued veenilaiendid.

Kuidas vältida veenilaiendeid?

Säilitage normaalne kehakaal

Võimelge regulaarseltVältige kõhukinnisustKäige võimalikult vähe kõrge kontsaga kingadega, et viia miinimumini veenide laienemineIdeaalne oleks iga päev kanda tugisukke (I-II kompressioonklassiga ravisukad)Käige iga aasta kontrollis, et avastada kergelt ravitavat varikoosi teke

allikas www.derma.ee

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700