Autor: Raamatupidaja.ee • 29. juuli 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Peamised maksurikkumised pannakse jätkuvalt toime käibemaksuga

Maksu- ja Tolliamet viis 2007. aasta I poolaastal läbi 1001 maksukontrolli ning selle tulemusel määrati juurdemaksmisele kuuluvaid makse üle 1,1 miljardi krooni.

Eelmise aastal lõpetati sama ajaga 1212 maksukontrolli ning määrati nende tulemusel üle 300 miljoni krooni täiendavaid makse.

Maksu- ja Tolliameti kontrolli osakonna juhataja Egon Veermäe sõnul ei tohiks üle kolme korra suurenenud maksumääramistest teha järeldust, et oluliselt on halvenenud maksumaksjate käitumine. "Põhjus suurenenud maksumääramise taga on see, et ameti revidendid suutsid edukalt lõpetada keerulised ja suuremahulised juhtumid, mille kontrollimine sai alguse juba üle aasta aja tagasi, " ütles Veermäe.

Käesoleval aastal on amet pannud suurt rõhku riskianalüüsi parandamisele, läbiviidud kontrollid näitasid, et 90 protsendil juhtudest tuvastas reaalne kontrollitegevus sama rikkumise, mida näitas ka ameti analüüs. Egon Veermäe sõnul on see väga oluline, kuna näitab, et ausal maksumaksjal on risk kontrollitavate hulka sattuda väga väike ja ameti kontrollitöö on suunatud sinna, kus seda kõige rohkem tarvis on. "Seda, et isikud oma rikkumisest aru said, näitab ka see, et üle 70 protsendil juhtumitest toimus maksudeklaratsiooni parandamine vabatahtlikult, ilma maksuotsuseta, " lisas Veermäe.

Peamisteks rikkumisteks olid juriidiliste isikute puhul arvetevabriku teenuste kasutamine ning fiktiivsete arvete kasutamine. Füüsiliste isikute puhul oli peamiseks rikkumiseks kinnisvara ning aktsiate võõrandamisest saadud tulu deklareerimata jätmine.

Maksu- ja Tollimeti uurimisosakond on avastanud mitmeid arvevabrikuid ja nende teenust kasutanud äriühinguid. Juhtumiga tegeleb lisaks kriminaalmenetlusele edasi maksuhalduri kontrolliosakond, kes on ühendust võtnud kõigi teenust kasutanud ettevõtetega ettepanekuga viia oma maksudeklaratsioonidesse sisse parandused. Juhul, kui seda ei tehta, jätkatakse kontrollimenetlust ja väärteomenetlust. 2007. aasta jaanuaris saatis maksuhaldur 205 sellesisulist märgukirja. Isikute suhtes, kes ei ole korrigeerinud oma maksukäitumist, on alustatud kontrolli. Samuti tuvastas amet ka teise kvartali jooksul uue arveveski juhtumi, mille teenust kasutanud klientidele on samuti amet esimese kontrollitoiminguna märgukirjad saatnud.

Aasta teises pooles on plaanis lõpetada käesoleva aasta alguses alustatud kinnisvara võõrandamisega seotud kontrollid. Ameti riskianalüüs tuvastas üle 300 isiku, kes ei deklareerinud tulumaksu kinnisvara võõrandamisest saadud tehingutest. I kvartalis saadeti nimetatud isikutele välja märgukirjad, mille tulemusena korrigeeris 15 protsenti isikutest oma maksukäitumist kokku ligi 3 miljoni krooni ulatuses.

Esimeses poolaastas väljastas amet üleliigse laovaru tasu seaduse alusel uued üleliigse laovaru teated ning tuvastas juhtumid, kus üleliigne laovaru oli jäetud deklareerimata. Amet tuvastas üleliigset suhkru laovaru üle 20 000 tonni.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700