Autor: Raamatupidaja.ee • 28. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti maksukoormus endiselt Euroopa Liidus madalamate hulgas

Sel nädalal ilmus Eurostati ja Euroopa Komisjoni poolt avaldatav kogumik maksustamise trendide kohta Euroopa Liidus. Selle andmetel oli maksukoormus EL liikmesriikides 2005. aastal 39,6 protsenti sisemajanduse koguproduktist (SKP). Võrreldes 2004. aastaga on maksukoormus tõusnud 0,4 protsendipunkti võrra.

Eestis ulatus maksukoormus 2005. aastal 30,9 protsendini SKPst, vähenedes võrreldes 2004. aastaga 0,5 protsendipunkti võrra. Ühelt poolt vähenes otseste maksude osakaal SKPst tulenevalt maksuvaba tulu suurenemisest ning tulumaksu määra vähenemisest; samuti vähenes sotsiaalkindlustusmaksete osakaal. Teiselt poolt tõi käibemaksu laekumise kiire kasv kaasa kaudsete maksude osakaalu suurenemise SKPst.

Võrreldes teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega on maksukoormuse tase Eestis madalamate hulgas. Kui kaudsete maksude korral on osakaal SKPst EL keskmise taseme läheduses, siis sotsiaalkindlustusmaksete osakaal SKPst on mõnevõrra ning otseste maksude osakaal SKPst oluliselt väiksem EL keskmisest.

Kõrgeima maksukoormusega EL riigid olid 2005. aastal Rootsi ja Taani, kus maksukoormus oli vastavalt 51,3 ja 50,3 protsenti SKPst. Madalaima maksukoormusega riik oli 2005. aastal Rumeenia, seal oli maksukoormus 28 protsenti SKPst. Alla 30 protsendi SKPst oli maksukoormus veel Leedus (28,9 protsenti), Slovakkias (29,3 protsenti) ning Lätis (29,4 protsenti).

Suurim langus maksukoormuses on 2005. aastal võrreldes 1995. aastaga toimunud Slovakkias - 10,3 protsendipunkti võrra (39,6 protsendilt 29,3 protsendile). Eestis vähenes maksukoormus sama aja jooksul 7 protsentipunkti võrra (37,9 protsendilt 30,9 protsendile) ning Lätis 3,8 protsendipunkti võrra (33,2 protsendilt 29,4 protsendile). Kuueteistkümnes liikmesriigis on maksukoormus võrreldes kümne aastaga taguse ajaga tõusnud, suurim kasv on olnud Küprosel (26,7 protsendilt 35,6 protsendile) ning Maltas (27,3 protsendilt 35,3 protsendile).

Kogumikku “Taxation trends in the European Union: 1995-2005” (eelnevalt "Structures of the taxation systems in the European Union") antakse välja igal aastal. Lisaks üldisele liikmesriikide maksukoormuse võrdlevale analüüsile sisaldab see arvutusi näiteks tööjõu, tarbimise ja kapitali kaudse maksukoormuse (implicit tax ratio) kohta. Kogumikus käsitletakse põhjalikumalt ka keskkonnamaksudest tulenevat koormust.

Eurostati vastavasisuline pressiteadete asub http://epp.eurostat.cec.eu.int/pls/portal ning publikatsioon on kättesaadav lehelt http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_structures/index_en.htm.

Detailsemalt saab erinevate riikide maksustruktuuridega tutvuda käesoleva aasta mais Euroopa Komisjoni ning EL liikmesriikide koostöös valminud avalikus andmebaasis, mis hõlmab peaaegu kõiki liikmesriike (välja arvatud Küpros, Iirimaa, Malta ning Portugal) ning kõiki tähtsamaid makse. Otsingumootori abiga leiab andmebaasist informatsiooni erinevate maksustamist puudutavate aspektide nagu maksumäär(ad), peamised mahaarvamised ning erandid, maksustamise baas, laekunud maksutulu jm kohta. Andmebaas asub http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/gen_info/info_docs/tax_inventory/index_en.htm

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700