Autor: Raamatupidaja.ee • 27. juuni 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksuhaldur ootab esmaspäevaks veel 32 miljonit krooni tulumaksu

Esmaspäeval, 2. juulil on füüsilise isiku tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtaeg kõigil neil, kes ei olnud 2006. aastal registreeritud FIE-na ega saanud kasu vara võõrandamisest. 2006. aasta tuludeklaratsioonide alusel peavad esmaspäevaks tulumaksu juurde tasuma 7243 isikut, juurdemaksete kogusumma on 65,2 miljonit krooni. Hetke seisuga on kohustuse täielikult täitnud 4443 isikut. Maksuhaldur ootab lisaks veel 32 miljoni krooni tulumaksu laekumist. Kokku kuulub 2006. aasta tuludeklaratsioonide alusel tulumaksu juurde tasumisele üle 750 miljoni. Enamik juurdemakseid peab olema laekunud 1. oktoobriks.

Kõigile isikutele, kes olid kohustatud 2. juuliks juurdemaksu tasuma, saatis Maksu- ja Tolliamet välja maksuteated, sealjuures ligi pooled isikutest olid tellinud elektroonse maksuteate e-maksuametisse. Kõik, kes ei ole maksuteadet mingil põhjusel kätte saanud või on selle ära kaotanud, saavad maksuteadet kontrollida e-maksuametis oma 2006. aasta tuludeklaratsiooni infoleheküljel või pöörduda kohaliku maksu- ja tollibüroo klienditeenindusse.

Maksu- ja Tolliamet palub kõigil, kellele ei ole veel tulumaksu tagastatud, võimalusel kontrollida e-maksuametis oma deklaratsioonis oleva pangakonto numbrit ning vajadusel pöörduda piirkondliku maksu- ja tollibüroo poole kontonumbri parandamiseks.

Juhul, kui enammakstud tulumaks on juba kord tagasi saadud ning pärast esitatud parandusdeklaratsioon, uut tagastust automaatselt ei toimu. Töö parandusdeklaratsioonidega on aeganõudev ning uus juurdetagastus võib toimuda pärast 1. juulit. Kui paber- või e-deklaratsioonis on soovitud, et tagastatav summa jääks tulevaste kohustuste katteks, tagastatakse enammakstud summa ainult kirjaliku avalduse alusel.

2006. aasta eest esitati kokku üle 530 000 tuludeklaratsiooni, neist 86 protsenti läbi e-maksuameti. Deklaratsioonide arv kasvas aastaga 5,6 protsenti ning e-deklaratsioonide üldarv 11,6 protsenti. 93 protsendile klientidest, kes deklareerisid oma tulu läbi e-kanalite, tagastati tulumaks 5 tööpäeva jooksul.

Maksuhaldur palub tähele panna, et juhul, kui maksumaksja deklareeris kasu vara võõrandamisest või oli/on füüsilisest isikust ettevõtja (FIE), on tulumaksu tagastamise ja juurdemaksmise tähtajaks 1. oktoober, mitte 1. juuli.

Infot tulumaksu tasumise ja tagastamise kohta saab Maksu- ja Tolliameti infotelefonilt 1811 või 8800811.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700