5. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autoriehe on kunst

Tallinas Hobusepea tänaval asub üks keskmise suurusega galerii. Kui galeriist mööduda, näeb juba läbi vaateakende mitmeid ilusaid ehteid. Tegelikult võibki sellesse galeriisse minna lihtsalt ehteid imetlema – sest autoriehe ongi kunstiteos!

Alati, kui sellest galeriist möödakõnnin, on mul tekkinud soov minna ja imetleda erinevatemeistrite loomingut. Otsustasin, et kirjutan ka Raamatupidaja.ee-lesellest galeriist, et teisedki kunstisõbrad teaksid, kus onvõimalik imetleda autoriehete võluilma. Sest ehetelespetsialiseerunud galeriisid annab Eesti mõõtmetestikutulega taga otsida.

A-Galerii näol on tegu siisgaleriiga, kus müüakse eranditult vaid autoriehteid.Peamiselt on need ehted hõbedast, aga on ka ülekullatudhõbedast, kullast ja lisaks eripärasemast materjalisttöid, milleks näiteks Ester Faimani pisikesedlennukikujulised rinnaehted.

Galerii juhataja Anu-Maria Saar ütleb,et nende galeriisse on tegelikult oodatud külalised kõikinimesed, ka need, kes pole tegelikult alati ostusooviga. Sestilusaid ehteid imetlemas käiakse neil ikka. „Mõnedinimesed käivad mitmeid ja mitmeid kordi enne vaatamas, kuiotsustavad mõne ehte ära osta. Palju valitaksekingitusteks, näiteks koolilõpukingiks,juubelikingitusena, aga on ka jõukamaid meeskliente, kestulevad ja hoolikalt valides enda naispoolele sünnipäevakingituseleiavad,“ räägib Saar.

Galerii ehetevalik on sõrmustestrikaste kaelaeheteni välja, palju on prosse ja kaelavõrusid.Mõned peenema disainiga, mõned jälle maalilisedehted. Tehnoloogia, mille abil ehted valmivad, on samuti vägaerinevad, räägib galerii üks osanik ja ehtekunstnikVirve Pedari.

Kui mina galeriisse sisse korraksastun, tundub alati, et iga kord on seal kõik täiestiuued ehted. Samas ei ole see üldse mitte nii. NäiteksKatrin Amose roosipildikestega ehted on olnud juba vähemastiviimased paar korda olemas, kui olen galeriid külastanud. Needon sellised lihtsad ja vahvalt kujundatud.

Sel korral külastades jäidsilma ka Mari Käbini lilledega kaelaehted ja kõrvarõngad– kuidagi eestlaslikud ja samas väljapeetud. Ülle Voosalupeenest hõbeniidist kokku punutud ehetest ei saa paljudgaleriikülalised mööda, ilma neid vaatamata. Nendeehete puhul on ilusad ka poolvääriskivid, mis ehteidkaunistavad – mäekristall, ametüst, ja pärlid.

Tegelikult on igal kunstnikul galeriisoma käekiri. Ja kunstnike nimed on kohe ehte juures ka olemas.Ehted on iseenesest suhteliselt kallid, sest tegu on ainulaadsetetöödega. Samas räägib galerii juhataja, etnendelt saab tellida eraldi ka autoriehtena abielusõrmuseid,mille hind algab neljast tuhandest kroonist.

A-Galeriis käies võibkitegelikult professionaalse kunsti ilu nautida. Virve Pedari sõnulon osad tööd vahel ka välismaa kunstnikelt, kuid samason kõik eksponeeritud ehted valminud Eesti Kunstiakadeemialõpetanud tegijate poolt.

Tegelikult sündis A-Galerii juba12 aastat tagasi, tegutsedes suurema osa ajast nendes ruumides, kushetkel asub Hop galerii. Natuke rohkem kui viimane poolteist aastaton galerii olnud praegustes Hobusepea ruumides, kus näitusesaalsuur, avar ja hästi valgusküllane.

Kuidas galerii loodi? Tekkis gruppehtekunstnikke, kel oli vaja sobivat väljundit, kus oma töideksponeerida ja müüa. Kuna väärikat kohta selleks12 aastat tagasi ei olnud, samas hõbeehete ja autoriehetejärele oli nõudlus olemas, otsustati, et koos on jõudurohkem, ja asutati galerii. Tänasel päeval on galeriilosanikke üle neljakümne, kõik kunstnikud, kes ka omatöid sealsamas ruumis müüki ja külalisteleimetleda panevad.

Müügil on galeriis muide kaehtekunstniku Kaie Partsi tööd. Kes veel ei tea, siis temaon just see kunstnik, kelle töid kantakse palju vabariigiaastapäeva presidendi vastuvõtul. Kaie Partsi liblikasüle kullatud hõbedast lendas A-Galerii juhataja kampsunilringi ka sel päeval, kui antud loo jaoks galeriist materjalikogusin.

* * *

Kuna lugu on mõeldudraamatupidajatele lugeda, uurisin natuke ka galerii raamatupidamiseosa. Küsimustele vastas galerii juhataja Anu-Maria Saar

Kuidas on teie galeriis korraldatudraamatupidamine?

Raamatupidamist on algusest pealeteostanud raamatupidamisfirma, kellelt ostame teenust.

Kes hoolitseb selle eest, etraamatupidamine oleks alati korras?

Raamatupidamisfirma BDO - meie murekson ainult dokumentide kokku korjamine ja õigeaegnekättetoimetamine.

Kui palju teie ise raamatupidamisegagalerii töödes osalete? Millistes mahtudes ja aspektides?

Ise teen kokkuvõtteid kuust,väljamakseid kunstnikele ja ülekandeid firmadele ningedastan info palkade kohta. Põhitöö teeb siiski BDO.

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700