16. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksukorralduse seaduse muudatused annavad maksumaksjale kindluse tuleviku tehingute maksustamise osas

Rahandusministeerium saatis kooskõlastusringile maksukorralduse seaduse muutmise eelnõu, millega saab võimalikuks maksuhalduri siduvate eelotsuste tegemine. ”Maksuhalduri jaoks siduvad eelotsused annavad maksukohuslasele suurema kindluse tulevikus sooritatavate tehingute maksustamise osas,” selgitas rahandusminister Aivar Sõerd seadusemuutuste vajadust.  ”Eelotsust saab taotleda mistahes riikliku maksuga maksustamise osas.”   Taotlusele kehtivad küllaltki põhjalikud nõuded, et välistada läbimõtlemata taotluste esitamine ning anda maksuhaldurile samuti kindlus, et eelotsus on õigustatud. See soodustab maksumaksja eneseanalüüsi ja vähenevad vaidlused maksuhalduriga. Pealiskaudse taotluse puhul on maksuhalduril õigus eelostust mitte anda, samuti ka juhul, kui isikul ei ole selget soovi sooritada taotluses kirjeldatud tehingut. Maksuhalduri sõela ei läbi ka need taotlused, mille eesmärk on maksudest kõrvale hoidumine.    Muudatuste abil korrastatakse samuti maksukohustuslaste registrit, kõrvaldatakse seadusest vastuolud ning vähendatakse maksuhalduri halduskoormust.   Maksukohustuslaste registri korrastamise eesmärgil pannakse paika, millistel alustel saab ettevõtlusega mitte tegelevat füüsilisest isikust ettevõtjat registrist kustutada.   Eelnõuga kõrvaldatakse ka seaduselünk, mis seni on võimaldanud füüsilisel isikul otsustada maksukohustuse aegumise üle. Olukord, kus maksusumma määramise aegumine on seatud sõltuvusse maksukohuslase tahtest, ei ole kooskõlas maksuõiguse kui avaliku õiguse üldiste põhimõtetega.   Eelnõu annab võimaluse kiirendada maksude sissenõudmist asjades, kus isik on tahtlikult põhjustanud oma maksejõuetuse, mille tõttu on ette näha, et maksuhalduri või kohtutäituri töö maksuvõla sissenõudmisel ei anna tulemusi. Kui isik hävitab, peidab või raiskab oma vara või teeb raskeid juhtimisvigu, mille tagajärjel ta on muutunud maksejõuetuks või on muul viisil tahtlikult põhjustanud oma maksejõuetuse, võib maksuhaldur esitada pankrotiavalduse ega pea eelnevalt tegema täitetoiminguid.

Autor: Kristi Künnapas

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700