Autor: Raamatupidaja.ee • 10. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nõuanded: kuidas eemaldada plekki diivanilt?

Kui juua kontorist kohvi-teed kallitel diivanitel, võib vahel tekkida probleem äkki tassist tiivanile „hüpanud“ plekiga. Tegelikult võibki nii kohvi- kui ka teeplekk diivanil omajagu peavalu valmistada, kui plekki ei puhastata „värskest peast“ ja võimalikult ruttu.

Spetsialistid, kellelt „vastikust“diivaniplekist vabanemise osas nõu küsisin, tõdesidkui ühest suust, et mida kiiremini pleki eemaldamisega alustada,seda parem saab tulla „operatsiooni“ tulemus.

Osade diivanite tekstiil onvalmistamisel töödeldud spetsiaalsete mustusthülgavatevahenditega ning sellisele diivanile langenud vedelik ei pruugiotsekohe imanduda, kuigi imendumine võib toimuda kasuhteliselt kiiresti.

Pleki puhul diivanil ongi esimenenõuanne: reageeri kiirelt!

Operatiivselt tegutsedes, kasvõikättejuhtuva salvrätiga ettevaatlikult vedelikuplekkieemaldades, võib olla õnnelik tulemus, et diivan eimäärdugi.

Sama mustusthülgava efekti võibanda (kuigi mitte 100-protsendiliselt) vastselt soetatud diivanitöötlemine tekstiilikaitsevahendiga.

Mööblipoes ISKU on müügiltekstiilikaitsevahend Textile Master Protector hinnaga ligi 260krooni, tekstiilipuhastaja Textile Master Cleaner on pisut odavam.Nahkdiivanile saab omakorda soetada Leather Master sarja tooteid.

Telli kohale ekspert

Huvitava plekieemaldusvahendinasoovitasid ühe Tallinna keemiakaupade firma keemikud sidrunhappelahust. Iseasi, kas seda praktikas katsetada tasub. Väga kallija eksklusiivse mööbli puhul võiks plekkideeemaldamise pigem ekspertide hoolde jätta.

OÜ Krausberg turundusjuht HannaIld tõdes, et samamoodi nagu nende firma pakub vaipkatetehooldust, on teenusena olemas pehmemööbli keemiline pesu.

„Eks see on inimese enda otsustada,millisel juhul ta oma diivani või mööbli puhastusejätab ekspertide teha. Kui endal pole aega või kuitegemist on kallima mööbliga, mida ei juleta ise puhastada,või siis heledama mööbliga, on puhastusspetsialistikoju kutsumine kindla peale minek,“ andis nõu turundusjuht.

Krausbergist puhastusspetsialisti kojukutsumine maksab minimaalselt natuke üle 700 krooni plusskäibemaks. Ühe istekoha puhastus on diivanil orienteeruvaltdiivani suurusest, värvist ja materjalist 80-120 krooni.

Puhastusteenuste projektijuht RenePogemaa soovitas plekieemalduse kas siis enda käel võiekspertide abil ette võtta vähemalt ühe nädalajooksul pärast pleki tekkimist, sest hiljem võib selleeemaldamine olla keerulisem. Pogemaa tõdes, et päristavaliste vahenditega kallimalt mööblilt ise plekkieemaldama minnes on ettevõtmisel juures teatud risk – kasikka on antud mööblile sobiv keemia.

OÜ Alpimer tegevjuht Hans Enokleidis, et eriti kallimate diivanite puhul tasuks tellidapuhastusfirmalt terve diivani puhastuse. Kui soovitakse kodustevahenditega plekist vabaneda, tasuks proovida puhastusvahendi toimetdiivani mõnes varjatumas kohas – vaadata võiks siiska seda, kas vahendi kasutamine muudab katteriide värvitooni.

Alpimer kasutab diivanite puhastamiseltekstiilipesumasinaid, mis nii pesevad, loputavad kui ka imavad koguniiskuse ja mustuse diivanist välja. Enoki arvates sõltubpleki eemaldamise efektiivsus suuresti kangast, selle struktuurist javärvist – selle põhjal lepitakse kokku ka tööhind. Keskmiselt maksab OÜ Alpimeris ühe istekohapuhastamine 160 krooni pluss kojukutsetasu 100 krooni.

Ace, Vanish, Dr.Beckmann

Kauplustes müügil olevatestplekieemaldusvahenditest sobiva leidmisel soovitas Tallinna Entrejuhataja-asetäitja Ulvi Truut valida vahend pleki vanuse ja„raskusastme“ järgi ning seejuures järgida vahendikasutamisjuhendit, mis on üldjuhul olemas igal pakendil.„Näiteks veiniplekk nõuab spetsiifilist lähenemist.Kuid Ace Delicate või Vanish sobivad ennekõiketavalisele plekile,“ märkis Truut.

Entrest leiab lisaks Ace ja Vanishtoodetele „Dr.Beckmanni“ plekieemaldussoola ja sama firma teisipuhastusvahendeid, Johnsoni firma plekieemaldusvedeliku ning mitmeiderinevaid plekieemalduspulbreid.

„Inimesel on vaja ise kauplussekohale minna ja leida endale sobiv, uurides erinevaid tooteid jaküsides vajadusel nõu klienditeenindajalt,“ tõdesTruut.

Veinipleki puhul soovitab ta kõigepealtproovida näiteks „Dr.Beckmanni“ plekieemalduse roll-on’ija kui see ei aita, siis ka aerosooli. „Kui ikka pole abi, tulebkohale kutsuda juba spetsialistid,“ lisas ta.

Marketites saadavateplekieemaldusvahendite hinnad:

Vaibapuhastusvaht Tuba – 39.90

Plekieemaldusshampoon Vanish GlobalCarpet Hand - 52.90

Pihustiga Vanish Oxi Action spray –114 krooni

Pulber Vanish Oxi Action Max – 86.90

(Allikad: Tartu Kaubamaja, Hyper Rimi)

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700