21. märts 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saame tuttavaks USA raamatuäri mänedžeriga

Ameerika tundub riik, mis kuidagi väga, väga kaugel Eestist. Ometi on päris palju eestlasi, kes teisele mandrile koguni tööle läinud. Omamoodi huvitav tundub see riik ja sealsed inimesed, kellest on jäänud pisut hollivuudilik mulje – et neil on koguaeg midagi käsil, koguaeg kiire.

See intervjuu on Raamatupidaja.ee uudiskirja lugejate jaoks kindlasti pisut teistmoodi, sest tegu pole sel korral raamatupidajaga ja isegi mitte eestlasega, kuigi raamatupidamisest tuleb siiski juttu. Käesolev lugu on Eric Silvernale’ist, ameeriklasest, kes töötab kasutatud raamatute äris mänedžeripostil. Intervjuu toimus inglise keeles.

Always busy...” (“Alati on kiire…”)

Eric Silvernale töötab Minnesotas raamatupoes, mille nimi ”Sixth Chamber Used Books”. Raamatupoe nimi on pärit ühest William Blake’i poeemist ning poe nime võiks tõlkida eesti keelde kui ”Kuuenda Koja kasutatud raamatud” või midagi umbes nii.

„Kuuendas Kojas“ müüakse ennekõike kasutatud raamatuid ja trükiseid, mis on läinud inimestelt „teisele ringile“. Silvernale tegeleb poes mänedzhmendi ja natuke ka personalijuhtimise ja finantspoolega.

”Üks minu tööülesannetest on pakkuda kvaliteetset klienditeenindust klientidele nii poes kohapeal kui ka internetis,” räägib Silvernale. Samuti ta palkab ja koolitab välja kogu poe töötajaskonda, keda on hetkel neli inimest. Ning tegeleb nende palgaküsimustega. Ka töötab ta välja protseduure ja olulisi poliise, mis aitavad säilitada poe pakutava teenuse kvaliteeti, täpset ja turvalist sularahaga arveldamist ja haldab poe eelarvelist ja finantskülge.

Samuti muretseb Silvernale enda sõnul „Kuuendas Kojas“ selle eest, et poes oleks olemas laialdane ja uus kaubavalik, jälgib arveid kauba vastuvõtmisel-väljastamisel ja osaleb kaupluse majandusaasta aruande koostamisel.

”Tegelikult assisteerin ma poe omanikku kõiges, milles vaja, selleks, et meie kauplus saaks eksisteerida eduka ettevõttena,” märgib ta.

Mida annab teile teie töö? Mis on selle juures teie jaoks suurimad väärtused?“Ma ei ole seadnud eesmärgiks teenida raamatute müügi pealt tohutuid rahasummasid ja sellega ei teenigi palju raha, vaid teenib piisavalt, et hakkama saada, kuid see ei võimalda rikastuda. Tegelen raamatumüügi äris ennekõike seepärast, et ma armastan raamatuid. Pakub rõõmu, kui saan kellelegi anda võimaluse leida meie poest mõni teos, mida ta on väga soovinud, ning olen kurb, kui me ei saa kellelegi mingil põhjusel pakkuda teost, mida ta soovib. Raamatud on minu meelest inimühiskonnale väga vajalikud! Tunnen, et raamatuäris osaledes olen üks oluline osa meie ühiskonna ajaloost ja “lugude jutustamise ja edasiandmise traditsioonist” – viimane hoiabki meie ühiskonda koos tervikuna.”

Kuidas iseloomustaksite laiemalt Ameerika raamatuärisid? Mis on need märksõnad, mis toovad välja kõige olulisema Ameerika äriilma suhtumiste ja eesmärkide osas?“Tegelikult on siin Ameerikas ärivaldkond umbes selline, nagu igal pool mujalgi. Üks märksõnadest on ”hoida parajat profiili” ja ikka teenida kasumit, nagu kõikjal maailmas. Edukas äri peab lihtsalt sisse tooma rohkem raha, kui ta seda kulutab.

Teise märksõnana toon välja ”konkureerimise momendi”, kuna võistlus ja konkureerimine erinevate äride ja firmade vahel hoiab hinnad madalamad kliendi jaoks, ent samal ajal klienditeeninduse kvaliteetsena. Ettevõte, kes suudab pakkuda parimat produkti odavaima hinnaga ja samal ajal olla parima klienditeenindusega – tal lihtsalt on olemas edumaa nende ettevõtete ees, kes seda ei suuda. Ütlen aga kohe, et seda edumaad pole kerge saavutada. Üks näide elust. Kaubamaja Wal-mart pakub odavaimaid hindasid hea teenindusega, kuid toode ise on kvaliteedilt mõnikord kehvem. Seni on nad teeninud küll palju raha, kuna tooted on odavad, kuid on ka kaotanud usaldust. Kliendid on hakanud aru saama, et makstes natuke rohkem raha parema toote ostmisel on siiski parem, kui makstes vähem ja saades kehvema asja. Arvan, et Wal-mart’il võib olla pisut probleeme lähitulevikus, kuna nad ei panusta kliendi usalduse võitmisele.”

Kuidas kujundavad Ameerika äride omanikud oma raamatupidamismeeskonda ja finantssfääri? On neil olemas tavaliselt isiklikud raamatupidajad või ostetakse teenust sisse väljastpoolt?“Ameerika firmaomanikud võivad teha mõlemat, sõltuvalt sellest, millised on nende vajadused ja võimalused. Suurematel organisatsioonidel on omad raamatupidamisosakonnad, kes hoolitsevad firmasiseselt kõige antud vallas olulise eest. Väiksematel firmadel tavaliselt pole raha oma firmasisese raamatupidamismeeskonna jaoks ning nad pigem ostavad raamatupidamisteenust sisse või õpivad firmaomanikud raamatupidamist ise tegema, kasutades selleks vajalikku tarkvara. Näiteks programme QuickBooks.”

Mis te arvate – kas oleks eestlasel võimalik töötada USA-s finantsvaldkonna töötajana, näiteks finantsdirektorina? Või oleks lihtsam olla hoopis raamatumüüja?“Minu isiklik arvamus on, et eestlasel oleks lihtsam töötada finantsvaldkonna töötajana, sest raamatumüügi firmade omanikel on tavaks palgata kõigepealt tööle müüjateks USA enda kodanikud, enne kui jõutakse välismaalaste palkamiseni.”

Kuid eestlasena töötada USA-s raamatupidajana – oleks see võimalik?”Soovides näiteks raamatupidajana siin töötad, tuleks enne kindlasti ennast palju harida. Raamatupidamine eeldab väga palju haridust ning hea haridus teeb töötaja alati palju väärtuslikumaks Ameerika ettevõtte jaoks. Julgustan igat eestlast, kes soovib töötada Ameerikas, omandama võimalikult palju teadmisi teaduste ja eriti matemaatika vallas! Me tegelikult vajame eksperte matemaatikas ja teadustes. Samas kui eksperte kirjanduse või kunsti vallas on ka juba ameeriklaste endi seas piisavalt palju. See ongi selline omapärane komplitseeritud olukord.”

Teate hetkel mõnda välismaalast, kes töötab Ameerikas?”Väga väheseid.”

Millist tööd nad teevad?“Nad on hariduse valdkonnas, töötades Minnesota Ülikoolis.”

Kas on teie tutvusringkonnas mõni eestlane, kes töötab Ameerikas?”Eestlasi ma ei tunne. Olen küll kohanud inimesi Venemaalt, kes on siia elama asunud, samuti kreeklasi, kuid eestlasi mitte.”

Autor: Aive Antsov

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700