Autor: Maksu- ja Tolliamet • 15. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maksustamisperiood ja käibedeklaratsioon. Kauba ühendusesisese käibe aruanne

Käibemaksuseaduse § 27 sätestab maksustamisperioodi ning käibedeklaratsiooni esitamise regulatsiooni. Maksustamisperiood on kalendrikuu ning käibedeklaratsioon esitatakse maksuhaldurile maksustamisperioodile järgneva kuu 20. kuupäevaks.

Maksukohustuslase ja piiratud maksukohustuslase esimeseks maksustamisperioodiks on ajavahemik maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimise päevast kuni sama kuu lõpuni. Kui esimese maksustamisperioodi kalendripäevade arv on väiksem kui 15, võib maksukohustuslane või piiratud maksukohustuslane esimese perioodi käibe deklareerida koos järgmise maksustamisperioodi käibega, esitades kahe maksustamisperioodi kohta ühe deklaratsiooni (§ 27 lg 1).

Maksukohustuslasel on võimalus taotleda ka pikemat maksustamisperioodi kui kalendrikuu (näiteks kvartal). Selleks tuleb esitada maksuametile motiveeritud taotlus. Pikema maksustamisperioodi kehtestamise põhjuseks võib olla näiteks väike käive või hooajaline majandustegevus. Maksuamet võib kehtestada (kuid ei ole kohustatud) pikema maksustamisperioodi kui kalendrikuu(§ 27 lg 4).

Registreeritud käibemaksukohustuslane, kes on maksustamisperioodil teinud KMS § 3 lõikes 5 nimetatud toiminguid, peab esitama käibedeklaratsiooni. Piiratud maksukohustuslane esitab käibedeklaratsiooni üksnes siis, kui ta on teinud vastaval maksustamisperioodil deklareerimisele kuuluvaid tehinguid. Tühja käibedeklaratsiooni piiratud maksukohustuslane esitama ei pea.Samuti peab käibedeklaratsiooni esitama isik, kes ei ole registreeritud käibemaksukohustuslasena, kuid on väljastatavatele arvetele lisanud käibemaksu (§ 27 lg 2).

Uue transpordivahendi müümisel teise liikmesriigi maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimata isikule deklareerib müüja nullmääraga ühendusesisese kauba käibe, kuid ei saa kanda müüki kauba ühendusesisese käibe aruandesse (edaspidi kvartaliaruanne), kuna puudub ostja käibemaksukohustuslasena registreerimise number. Käibedeklaratsioon on teabe saamiseks ebapiisav (seal ei kajastata müüki tehingute ega ostjate kaupa), samas transpordivahendid viidi erinevatesse liikmesriikidesse ning maksuhalduril on infovahetuse eesmärgil vajalik teada, kuhu liikmesriiki ning kellele uus transpordivahend liikus.Seepärast tuleb uue transpordivahendi müügil registreerimata isikule lisada müüjal käibedeklaratsioonile uute transpordivahendite arve nõuetele vastavad müügiarved (§ 27 lg 3).

Kui maksukohustuslane või piiratud maksukohustuslane muudab eelmiste maksustamisperioodide kohta esitatud käibedeklaratsioonide andmeid, on ta kohustatud vastava maksustamisperioodi kohta esitama uue, muudetud andmetega käibedeklaratsiooni (§ 27 lg 5).Käibedeklaratsioonil deklareeritakse maksustatav käive erinevate maksumäärade kaupa, sealhulgas kauba ühendusesisene soetamine, kauba või teenuse omatarve, teenuste saamine (pöördmaksustamine)jne. Samuti märgitakse deklaratsioonil ettevõtluse tarbeks soetatud kaupadelt ja saadud teenustelt tasumisele kuuluv sisendkäibemaks. Deklaratsioon sisaldab mitut nn informatiivset lahtrit (lahtrid 6, 7, 9), mis kajastavad informatsiooni teatud välisriigis toimuva käibe kohta - nt müük edasimüüjana kolmnurktehingus, kaugmüük, paigaldatava või kokkupandava kauba müük teistesse liikmesriikidesseJuhised deklaratsiooni täitmiseks on vormi pöördel.

Käibemaksu tagastamise taotlus on kehtestatud eraldi vormina (KMTA), mis täidetakse üksnes juhul kui taotletakse enammakstud käibemaksu tagastamist ja/või selle kandmist teiste riiklike maksude katteks.

Ühendusesisene kauba käibe aruanne

Seoses tollikontrolli kadumisega piiril lisandub maksukohustuslastele täiendav aruandluskohustus kvartaalse ühendusesisese kauba käibe aruande esitamise näol (KMS § 28). Kvartaliaruanne tuleb esitada, kui maksukohustuslasel on maksustamisperioodi jooksul tekkinud kauba ühendusesisene käive (st ta on võõrandanud ja lähetanud kaupu teise liikmesriigi maksukohustuslasele või oma püsivale tegevuskohale teises liikmesriigis) või on ta olnud edasimüüjaks kolmnurktehingus (§ 28 lg 1).

Kvartaliaruanne esitatakse maksuhaldurile kvartalile järgneva kuu 20.kuupäevaks (§ 28 lg 2).Kauba ühendusesisese käibe aruannet on võimalik esitada maksu- ja tolliametile nii elektrooniliselt e-maksuameti kaudu kui ka paberdeklaratsioonil piirkondlike maksukeskuste teeninduspunktidesse.

Kvartaliaruandes deklareeritakse üksnes kauba müük ostjate lõikes. Ühe ostja käibed summeeritakse ja kajastatakse ühel real. Kui kauba ühendusesisene käive puudub, siis aruannet ei esitata.Teenuseid ja kauba soetamist kvartaliaruandes ei deklareerita.

Aruandes tuleb märkida: ostja maksukohustuslasena või piiratud maksukohustuslasena registreerimise number koos liikmesriigi koodiga (enda püsivale tegevuskohale kauba lähetamisel püsiva tegevuskoha liikmesriigi maksukohustuslasena registreerimise number);

teise liikmesriigi maksukohustuslasele kvartali jooksul võõrandatud kauba koguväärtus;kolmnurktehingu puhul vahepealse müüjana eraldi veerus kolmanda liikmesriigi maksukohustuslasele edasimüüdud kauba väärtus.

Kui maksukohustuslane muudab eelmise kvartali kohta esitatud kauba ühendusesisese käibe aruande andmeid, on ta kohustatud vastava kvartali kohta esitama maksuhaldurile kauba ühendusesisese käibe muutmise aruande (§ 28 lg 3).

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700