Autor: Heidi Saar • 4. juuni 2024

Turvaline koondamine: töötajate kaitse ja tööandja vastutus

Koondamine on protsess, mis nõuab põhjalikku kaalumist ja seaduse täpset järgimist. Töösuhete teabevarast leiad sel teemal muu vajaliku info seas ka koondamise ettevalmistamise meelespea. Vaatame selle punktid üle.
Teabevara juht Heidi Saar
Foto: Andres Laanem

Koondamisvajaduse hindamisel tuleb esmalt analüüsida, kas ettevõttes esinevad koondamist õigustavad asjaolud, nagu töömahu vähenemine, töö ümberkorraldamine, likvideerimine, pankrotistumine või muud töö lõppemist tingivad asjaolud.

Informeerimis- ja konsulteerimiskohustus

Tööandjal, kelle juures töötab vähemalt 30 töötajat, on üldine kohustus informeerida ja konsulteerida planeeritava koondamise tõttu töötajatega. See hõlmab töötajate esindajate ja töötukassa teavitamist. Konsulteerimise eesmärk on leida võimalusi, kuidas koondamist vältida või selle mõjusid leevendada. Turvaline ja meeldiv suhtlus aitab töötajatel end protsessi kaasatuna tunda ja vähendab ebakindlust.

Kollektiivne koondamine

Kui planeeritakse kollektiivset koondamist, st vähemalt 5 töötaja koondamist, tuleb järgida täiendavaid nõudeid. Oluline on määratleda, mitu töötajat koondatakse, ettevõtte suurus ning ajavahemik, mille jooksul töölepingud üles öeldakse. Kollektiivse koondamise puhul tuleb kinni pidada seaduses ette nähtud ooteaegadest ja teavitamisnõuetest. See hõlmab ka töötukassa teavitamist ja töötajate esindajatega konsulteerimist, mis aitab tagada protsessi läbipaistvuse ja töötajate turvatunde.

Koondatavate isikute valik

Koondamise protsessis tuleb esmalt välistada töötajad, keda seadus ei luba koondada, nagu rasedad ja töötajad, kes on lapsehoolduspuhkusel. Lisaks on eelisõigus tööle jääda töötajatel, kellel on alla kolmeaastased lapsed või kes on valitud töötajate esindajaks. Ülejäänud töötajate vahel tuleb valik teha objektiivsete ja mittediskrimineerivate kriteeriumide alusel, et vältida ebavõrdset kohtlemist ja tagada õiglane kohtlemine.

Vabade ametikohtade pakkumine

Pärast koondatavate isikute ringi kindlakstegemist tuleb hinnata, kas ettevõttes on vabu ametikohti, mida saaks koondatavatele pakkuda. Kui koondatav nõustub vabale ametikohale tööle asuma, sõlmitakse töölepingu muutmise kokkulepe ja koondatavate nimekirjast eemaldatakse see isik. See aitab vähendada tööjõu kaotust ja säilitada väärtuslikke töötajaid ettevõttes, pakkudes samas töötajatele turvalist ja meeldivat üleminekut.

Töölepingu ülesütlemise tingimused

Koondamise korral tuleb määrata kindlaks koondatavate töötajate etteteatamise tähtajad ja vajaduse korral maksta seaduses sätestatud hüvitisi. Lisaks tuleb arvestada töölepingus kokkulepitud tingimusi, nagu ärisaladuse hoidmise või konkurentsikeelu kohustused. Oluline on veenduda, et kõik koondamisega seotud tingimused ja kohustused on täidetud, et vältida võimalikke vaidlusi ja tagada sujuv ning töötajasõbralik protsess.

Lõpparve arvutamine

Töötaja viimasel tööpäeval tuleb talle välja maksta lõpparve, mis sisaldab väljamaksmata töötasu, hüvitist kasutamata puhkusepäevade eest ja töölepingu ülesütlemise hüvitist. Samuti tuleb arvestada kõiki töötaja ees seisvaid võlgnevusi ja teha vajalikud tasaarvestused. Lõpparve korrektne arvutamine on oluline, et tagada töötajate õiglane kohtlemine ja vältida võimalikke vaidlusi.

Hüvitise taotlemine ja registri muudatused

Koondatud töötajatel, kelle tööstaaž on üle viie aasta, on õigus taotleda töötukassast täiendavat hüvitist. Tööandja peab töötamise registris töötamise lõpetamise registreerima kümne kalendripäeva jooksul. Hüvitise taotlemine on oluline samm, mis aitab töötajatel toime tulla koondamise mõjudega ja leida uus töökoht. Tööandja poolt selge ja toetav suhtlus aitab töötajatel end protsessi käigus hinnatud ja turvaliselt tunda.

Kokkuvõttes on koondamine keeruline protsess, mis nõuab täpset seaduste järgimist ja läbimõeldud tegutsemist, et tagada kõigi osapoolte õigused ja kohustused. Tööandja vastutus on suur ja nõuab hoolikat planeerimist ning läbipaistvat suhtlust töötajatega, et tagada protsessi turvaline ja töötaja suhtes õiglane läbiviimine.

Töösuhete teabevara on sulle, kui soovid veenduda, et töösuhted ettevõttes on sujuvad ja juriidiliselt korrektsed. Leiad teabevarast õigusaktide kommentaarid ja selgitused ning kohtupraktika ja nõuanded.

Käsitleme ka töötasu, töötervishoidu ja -ohutust, töö- ja puhkeaega, kollektiivseid töösuhteid ning töösuhete eripärasid avalikus teenistuses.

Lisatud on dokumendinäidised, mida võid alla laadida ja kohe kasutada. Praegu on töösuhetete teabevara võimalik proovida soodsa tutvumishinnaga.

Tutvu töösuhete teabevaraga SIIN.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700