Autor: Julia Morey • 3. aprill 2020

Need majandusharud elavad kriisi kõige paremini üle

Koroonaviirus on hetkel maailma kõige populaarsem, kuid samas ka kõige tõsisem jututeema. Sellel on otsene ja kaudne mõju miljonite inimeste igapäevaelule ning tuhandetele ettevõtetele. Ometigi on kogu selle kaose juures ettevõtteid, mille käibed kerkivad koroonaviiruse tõttu uuele tasemele. Mitmed riigid on sätestanud oma kodanikele liikumispiirangud ja suisa karantiinid. Mida aga teeb inimene, kes on sunnitud päevad läbi kodus istuma? Lahutab oma meeli näiteks filmide vaatamisega, raamatute lugemisega või hoopis internetikasiinodes mängimisega.
Foto: pixabay

Alustamegi harudest, mis pakuvad kodust meelelahutust. Selle all peame silmas voogedastus platvorme nagu näiteks Netflix, HBO ja Amazon Prime. Kõige populaarsemad filmid Netflixis on hetkel viiruste ja ülemaailmsete pandeemia teemalised. Koduse meelelahutuse alla saab kindlasti lisada ka Playstationi, Xboxi ja arvutimängud. Viimastel aastatel on Espordi populaarsus massiivselt kasvanud ning hetkeseisuga kasvab see veelgi märgatavalt. Isegi mitmed profisportlased ning klubid on otsustanud osaleda erinevatel Espordi võistlustel. See kõik tähendab positiivset majanduslikku kasvu Sonyle ja Microsoftile.

Veel üks haru, millel läheb praeguse kriisi ajal väga hästi, on hasartmänguvaldkond, täpsemalt internetikasiinod. Seda mitmel põhjusel. Esiteks, kasiinod on Eestis alati olnud populaarsed meelelahutuspaigad, kuid 16. märtsil otsustas Eesti Vabariigi Valitsus, et seoses Eestis kehtiva eriolukorraga tuleb vähemalt kuni 1. maini sulgeda kõik kasiinod ja mängusaalid. See tähendab, et inimesed peavad otsima meelelahutust internetist ja Eestis on netikasiinode valik suur. Bestcasinosites.net tiim on kokku pannud suurepärase nimekirja parimatest netikasiinodest Eestis.

Teiseks, Inglismaal näiteks on spordile panustamine osa riigikultuurist. Kuid kuna kõik suuremad spordisündmused on tühistatud, siis otsivad ka kohalikud panustajad alternatiivi kasiinos panustamise näol. Kolmandaks, ka hasartmängu ettevõtted teavad seda ning meelitavad kliente atraktiivsete pakkumistega endapoole. Koos kasiinodega on taas tõusmas ka netipokkeri populaarsus. Kuna vaba aega on rohkem ja väljas käia ei saa, siis näevad inimesed kaardimängudes meelelahutusallikat ja samas ka raha teenimise võimalust.

Järgmiseks majandusharu, mis on oluliselt tähtsam, kui meelelahutus – meditsiin. Palju ettevõtted on hakanud oma töötajaid koondama ja palkasid kärpima. Meditsiinitöötajaid on aga vaja järjest rohkem ja rohkem. Juba enne COVID-19 kriisi oli mitmes maailma osas meditsiinitöötajate defitsiit. Nüüd aga näiteks Itaalias palutakse pensionile jäänud arstidel tööle tagasi tulla, kirjutab Marketwatch. Lisaks koroonaviirusele on maailmas teisigi probleeme, nii et apteeke ja töötajaid on selles valdkonnas alati vaja.

Mida vajavad inimesed veel lisaks ravimitele? Toitu. Jah, paljud restoranid ja baarid on liikumispiirangute tõttu uksed sulgenud, kuid see ei tähenda, et inimesed söömise lõpetavad. Eestis näiteks saavad tänu Bolt ja Wolt kullerteenustele inimesed endiselt toitu koju tellida. 16. märtsist hakkas Bolt Food lisaks tavapärastele teenustele osutama ka toidukaupade kojuveo teenust. Ehk siis vahet ei ole mis seisundis maailm on, süüa on inimestel ikka vaja ja seetõttu ei saa ka toitlustusvaldkonnad kuhugi kaduda.

Kokkuvõttes tuleb öelda, et koroonaviiruse pandeemia mõjutab kogu maailma ja lõppu ei paista veel niipea tulevat. Miljonid inimesed ja tuhanded ettevõtted kannatavad, kuid ometigi on ettevõtteid ja valdkondi, mis suudavad selle ülemaailmse pandeemia üle elada paremini, kui teised. Majandusharud, mille põhitegevuseks on meelelahutus läbi veebi, tulevad selle kriisiga tunduvalt paremini toime. Olgu selleks meelelahutuseks siis Facebook, Netflix või ülalmainitud internetikasiinod ja pokker. Samuti ka harud, mis pakuvad inimestele tooteid ja teenuseid, ilma milleta elada ei saa, näiteks nagu ravimid ja toiduvarud.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700