Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 19. detsember 2018

Dividendi liigid ja arvestus aktsiaseltsis

Dividend on aktsionäridele makstav omanikutulu. Tuntumad dividendi liigid on rahadividend (cash dividends) ja aktsiadividend ehk fondiemissioon (stock dividends), mille sisu on selgitatud varem avaldatud artiklites. Erialakirjanduses käsitletakse lisaks neile ka vekseldividendi (scrip dividends) ja mitterahalist dividendi (property dividends). Rahadividendi, vekseldividendi ja mitterahalise dividendi baasiks on vaba omakapital. Aktsiadividendi baasina võib peale vaba omakapitali kasutada ka ülekurssi või omaaktsiaid.

Juta Tikk annab ülevaate dividendide liikidest ja arvestusest aktsiaseltsis
Foto: erakogu

Vekseldividend sarnaneb rahadividendiga. Erinevus seisneb selles, et kui aktsiaselts soovib jätkata oma tavapärast dividendipoliitikat, aga tal napib raha dividendi maksmiseks, kuulutab ta välja dividendi ja väljastab dividendi saajale veksli, milles on muude vekslile kohustuslike rekvisiitide hulgas näidatud veksli lunastamise tähtaeg ja intressimäär. Sel moel lükatakse dividendi maksmise tähtaeg kaugemasse tulevikku, mil majandusüksuse likviidsus on paranenud. Arvestuse seisukohalt tähendab see, et dividendile arvestatakse juurde intress kuni veksli lunastamiseni. Lunastustähtajal makstakse välja dividend koos intressiga.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700