Autor: Sigrid Kõiv • 14. juuni 2024

Andmepõhine juhtimine. Tarmo Toiger: kaks raamatupidajat võrdub üks kontroller

Ettevõtte andmed tuleb nähtavaks ja loetavaks teha nii, et neid mõistaksid lisaks tegevjuhile ja raamatupidajale oluliselt suurem ring töötajaid, soovitavad Äripäeva raadio saate külalised Tarmo Toiger ja Veiko Haavapuu.
Coop Eesti Keskühistu finantsdirektor Veiko Haavapuu (keskel), KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juhi Tarmo Toigeri (vasakul) ja saatejuht Sigrid Kõiv.
Foto: Kristjan Nõulik

Coop Eesti Keskühistu finantsdirektor Veiko Haavapuu usub, et nad suutsid andmetele tuginedes teha üsna häid otsuseid, kui umbes aasta tagasi marginaal langema hakkas. KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juhi Tarmo Toigeri hinnangul oli küllalt andmeid, et prognoosida praegust langust nii ettevõtete kui ka valitsuse tasemel.

Viimased kaks aastat on jaemüügis olnud langus, kuigi avalikult räägitakse sellest alles viimased kuus kuud. Haavapuu arvates sai kliendi rahakott korraliku põntsu kolmveerand aastat tagasi ning nad nägid seda pikalt ette. Nõudluse taastumist on aga palju keerulisem prognoosida. „Ent kui analüütiline võimekus on olemas, siis sa näed trende ja suudad reageerida. Jah, sa võid mingil hetkel oma varudega veidi hädas olla, aga pikemas perspektiivis saab kõik selgeks.“

Veiko Haavapuu räägib, kuidas nad märkasid marginaali langust ning analüüs näitaski muutust klientide käitumises. „Kui kampaaniapakkumiste osakaal oluliselt suureneb, siis see tähendab kaotust marginaalis,“ selgitab ta.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700