Autor: Juta Tikk, Tallinna Tehnikakõrgkooli Teenusmajanduse instituudi lektor • 15. mai 2023

Aktsiaseltsi omaaktsiad: millega on tegu ja kuidas neid õigesti kajastada?

Aktsiaseltsi omakapitali suuruse miinimumnõuded peaksid andma kreeditoridele kindluse, et aktsiaselts suudab need nõuded täita. Aga mis juhtub, kui see osutub keeruliseks? Artiklis selgitab Juta Tikk põhjalikumalt omaaktsiate olemust ja nende kajastamist.
Tallinna Tehnikakõrgkooli Teenusmajanduse instituudi lektor Juta Tikk
Foto: Meeli Küttim

Äriseadustiku (ÄS) § 301 nõuab aktsiaseltsi omanikelt kohest reageerimist, kui netovara on langenud madalamale äriseadustikus nõutavast. Netovara tuleb suurendada minimaalse nõutava aktsiakapitalini (25 000 eurot) või vähemalt pooleni põhikirjakohasest aktsiakapitalist, kui viimane on 50 000 eurot või suurem. Kui see pole võimalik, tuleb aktsiaselts lõpetada või esitada pankrotiavaldus. Netovara ja omakapitali käsitatakse erialakirjanduses sünonüümidena.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700