Autor: Juta Tikk, Tallinna Tehnikakõrgkooli Teenusmajanduse instituudi lektor • 11. jaanuar 2023

Välisvaluutatehingute kajastamine finantsaruannetes

Majanduskeskkonna avatuse tõttu toimuvad äritehingud sageli erinevates valuutades. Majandusüksusel võib pangas olla lisaks riigis ametlikult kehtiva valuuta arvelduskontole ka välisvaluuta arvelduskontosid. Sagedased on ka majandusüksuste investeeringud välismaal paiknevasse äritegevusse, kus valdav osa jooksvatest majandustehingutest toimub investori valuutast erinevas valuutas.
Tallinna Tehnikakõrgkooli Teenusmajanduse instituudi lektor Juta Tikk
Foto: Meeli Küttim

Raamatupidamise Toimkonna juhend (edaspidi RTJ) 1 „Raamatupidamise aastaaruande koostamise üldpõhimõtted” punkt 86, viitega SME IFRS punktile 30.2, sätestab, et valuutat, milles peetakse jooksvat arvestust majandustehingute üle, nimetatakse tehingute arvestusvaluutaks. Kõiki muid vääringuid loetakse antud majandusüksuse jaoks välisvaluutadeks.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700