Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 25. august 2022

Inseneri- ja konsultatsiooniteenuse käibemaksustamine

Käibemaksuseaduse (KMS) § 10 lg 2 p 2 nimetab erandina teenused, mille käibe tekkimise koht ei allu teenuse käibe tekkimise põhireeglile. Artiklis on näitena toodud inseneri- ja konsultatsiooniteenuse käibemaksustamise kaasused, mida analüüsiti Euroopa Kohtus.
Maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Sissejuhatuses nimetatud sätte alusel on käibe tekkimise koht Eesti, kui Eestis osutatakse kultuuri-, kunsti-, spordi-, haridus-, teadus- või meelelahutusteenust või messi või näitusega seotud teenust isikule, kes ei ole üheski liikmesriigis maksukohustuslasena ega piiratud maksukohustuslasena registreeritud isik ega ettevõtlusega tegelev ühendusevälise riigi isik. Teenuse hulka arvatakse ka asjaomase ürituse korraldamine ja kõrvalteenuse osutamine. Seega kirjeldatud teenused on asukohamaaga seotud teenused, mis üldreeglile (B2B või B2C) ei allu.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700