Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 18. jaanuar 2022

Piiriülese käibemaksutagastuse aegumistähtaeg ei kohaldu arvete tühistamisel

Euroopa Kohtu menetluses oli omapärane kaasus, mis käsitles piiriülest käibemaksutagastust, arvete tühistamist pärast maksuhalduri keelduvat otsust ja ka käibemaksutagastuse tähtaega. Kaasuse asjaolusid selgitab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.
Foto: Meeli Küttim

Prantsusmaa äriühing ostis Rumeenia äriühingult tootmisseaded, mis jäid füüsiliselt Rumeeniasse. Seega esitas Prantsusmaa ostja piiriülese käibemaksutagastuse Rumeenia maksuhaldurile. Rumeenia maksuhaldur jättis tagastustaotluse rahuldamata põhjusel, et taotlusele lisatud arved ei vastanud nõuetele. Müüja krediteeris 2012. aastal esitatud arved ja esitas sama tehingu eest uued arved aastal 2015. Vahepeal ühines Prantsusmaa äriühing teise äriühinguga ja uus ühing esitas samade tehingute osas uue tagastustaotluse. Selle uue taotluse jättis Rumeenia maksuhaldur rahuldamata põhjusel, et nimetatud sisendkäibemaksu on juba 2012. aastal tagasi küsitud1.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700