Autor: Justiitsministeerium • 30. detsember 2021

2022. aasta alguses jõustub rida olulisi seadusi

Jaanuarist 2022 jõustub mitu olulise mõjuga seadust, mille eelnõu on välja töötatud justiitsministeeriumis. Muutub miinimumelatise suurus, digisisu ostmisel kaitstakse paremini tarbija õigusi, monopolid hakkavad maksma järelevalvetasu, muutuvad kohtulõivud, tsiviilkohtupidamises laieneb liht-, kirjaliku ja maksekäsu kiirmenetluse kasutamine ning lihtsustuvad kohtudokumentide kättetoimetamise reeglid. Täieneb ka teabevahetus Euroopa Liidu riikide äriregistrite vahel.

Miinimumelatise määr seotakse lahti alampalgast ja asendatakse valemiga, mis põhineb uuringutel, majandusnäitajatel ja arvestab perede erinevat majanduslikku võimekust. Eesmärk on vähendada kohtuvaidlusi ja suunata vanemaid omavaheliste kokkulepete sõlmimisele. Selleks, et aidata lahku läinud vanematel ise välja arvutada minimaalse summa, mille kohus tõenäoliselt nende pere puhul uuest aastast rakenduva süsteemi alusel välja mõistaks, on justiitsministeerium koos registrite ja infosüsteemide keskusega välja töötanud elatiskalkulaatori, mille leiab justiitsministeeriumi kodulehelt.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700