Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 3. juuni 2021

Kindlustusteenusega seotud teenuste käibemaksustamine

Käibemaksudirektiivi artikli 135 lõikes 1 on sätestatud, et liikmesriigid vabastavad käibemaksust kindlustus- ja edasikindlustustehingud, sealhulgas nendega seotud teenused, mida osutavad kindlustusmaaklerid ja kindlustusagendid.
Ernst & Young Balticu maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Põhikohtuasja kaasuse asjaolude kohaselt1 osutas Poola käibemaksukohustuslasest äriühing Aspiro kindlustusseltsiga sõlmitud lepingu alusel kindlustusseltsi nimel ja huvides kõiki nõuete lahendamisega seotud teenuseid. Aspirole makstakse kindlaksmääratud tasu, mille suurus sõltub asjaomase kahju liigist. Eelotsusetaotluse esitanud kohus täpsustab, et Aspiro ei ole kindlustusselts, -maakler ega -agent. Samas puudub tal vastutus kindlustusvõtjate ees. Nimetatud lepingu raames teostab ta 18 ülesannet, millest osa on delegeeritud välisele alltöövõtjale ning mille hulka kuuluvad paljud erinevad teenused, mida tehakse kahjunõude menetlemisega seoses. Vaidlus oli selle üle, kas Poola seaduse alusel on Aspiro osutatavate teenuste puhul tegemist maksuvaba kindlustusteenusega või vähemalt sellega otseselt seotud maksuvaba teenusega.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700