Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 13. aprill 2021

Sisendkäibemaksu mahaarvamise aeg ühendusesisesel soetusel

Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling tutvustab Euroopa Kohtu analüüsi sisendkäibemaksu mahaarvamise aja kohta ühendusesisesel soetusel.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Poola äriühingul oli kohaliku maksuhalduriga erimeelsus sisendkäibemaksu mahaarvamise õiguse osas ühendusesisesel soetusel1. Poola seaduse alusel oli maksukohustuslasel õigus sisendkäibemaks ühendusesiseselt soetuselt maha arvata ainult siis, kui ta deklareeris selle soetuse kolme kuu jooksul käibemaksukohustuse tekkimisest. Küll aga ei saanud ostu enne deklareerida, kui selleks oli olemas korrektne arve. Ehk, siis maksukohustuslasel tekib ühendusesisese soetuse puhul maksu maksmise kohustus siis kui ta kauba ostab. Mahaarvamisõigus aga tekib siis, kui ta saab korrektse arve. Kui juhtub, et arve laekub hiljem kui kolm kuud maksukohustuse tekkimisest, tuleb maksukohustuslasel käibemaks tasuda siis, kui maksukohustus tekib. Mahaarvamise õigus aga tekib alles siis, kui laekunud arve alusel saab sisendkäibemaksu deklareerida. Mis tähendab, et maksu tasumise ja sisendkäibemaksu deklareerimise vahel jääb ajaline lõhe ja selle tulemusel peab maksukohustuslane tasuma intressi.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700