Autor: Siim Kannistu, KPMG Baltics OÜ vandeaudiitor • 25. september 2020

Nüüd on kindel – investeeringutelt edasilükkunud tulumaksukohustise kajastamise reeglid laienevad ka Eesti ettevõtetele

Meenutagem, et küsimus kerkis juba 2019. aasta kevadel, mil Lätis hakkas kehtima Eestile sarnane tulumaksusüsteem ja Läti IFRS eksperdid jõudsid arvamusele, et sellises tulumaksusüsteemis tuleb investeeringutelt kajastada edasilükkunud tulumaksu vastavalt standardi IAS 12 paragrahvile 51. Eestis oli aga alates 2000. aastast valitsenud arusaam, et edasilükkunud tulumaksu Eesti ettevõtetes kajastama ei pea, sest seda keelab standardi IAS 12 paragrahv 52A. Raamatupidamise Toimkond saatis vaidlusaluse küsimuse 2019. aasta detsembris IFRICule seisukoha võtmiseks.
KPMG Baltics vandeaudiitor ja raamatupidamisnõustamise teenuste juht Siim Kannistu

IFRICu otsus ei üllata neid, kes olid teemaga piisavalt hästi kursis ja aimasid, millise otsuse IFRIC teha võib. See on aga kindlasti halb uudis nendele ettevõtetele, kes praegusel keerulisel ajal peavad bilansis kajastama täiendava tulumaksukohustise, vähendades sellega omakapitali.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700