Autor: Mats Soomre, KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener • 17. oktoober 2020

Kuidas iseenda ja teistega paremini meeskonnas toime tulla

“Üksikud hundid on väljasurev liik. Koos tegemine, ühise sünergia leidmine, tasakaalu leidmine vastandlike kriteeriumite vahel, rõõmuhetkede leidmine igast olukorrast ja selle rõõmu jagamine teistega, teiste edu üle rõõmustamine. Sõbrad ja pere – koos. Töö ja hobid – koos. Üksi ja mitmekesi – koos. Vaidlejad ja vaikijad – koos. Optimistid ja skeptikud – koos... Peamine, et töö enda alla ei mataks, et sa ei viriseks, oleksid leidlik ja järjekindel ning võtaksid aega, et leida rõõmu ja rahulolu!” räägib KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener Mats Soomre, mis on märksõnad, et eluga toime tulla.
KoostööKunstiKool Belbin Eesti asutaja ja treener Mats Soomre
Foto: RAUNO LIIVAND

Õpi usaldama valdkonna asjatundjaid

Et elus paremini toime tulla, soovitab Soomre õppida oma valdkonna asjatundjatelt õigel ajal abi küsima. “Alati on mõtet otsida endast targemaid inimesi, kellega koos teemad selgeks arutada. Kõik sõltub sellest, kui palju te üksteist usaldate. Usaldus on otsustamise, tundma õppimise ja kogemuse teema,” selgitab ta, et mida kiiremini õpid õigeid inimesi usaldama, seda kiiremini jõuad tulemuseni.

Kuula, aruta ja mõtle kaasa, alles siis võta seisukoht

“Ära torma koheselt eitama! Kuula ja aruta. Ole skeptiline või vaidle aga ära tööta vastu! Õpi mõistma ja usaldama oma kolleege, peret, sõpru, eksperte. Kuula ja arvesta. Aga lõplik otsus langeta ise!” räägib Soomre. Teised võivad vajadusel otsuse ettepaneku isegi ette valmistada, aga lõplik otsus tee ise ja tee seda enesekindlalt. Kui ei läinud nii, nagu plaanisid, võta end kokku, alusta uuesti ja tee paremini. Mitte kunagi ära süüdista teisi, kui otsused ebaõnnestuvad!

Kuluta oma energia järjekindlusele, mitte jonnimisele või ignoreerimisele

“Eesti jonn” pole Soomre sõnul jonnimine, vaid sihikindlus, töökus ja järjekindlus. “Jonnimine, kui mõttetu survestamine, pidev eitamine ja vastutöötamine on kokkuvõttes energiakulukas ja stressi tekitav ega aita midagi mõistlikku saavutada. Sihikindlus ja järjekindlus viivad lõpuks võiduni ja rõõmuhetkedeni,” ütleb ta.

Arenda oma tugevusi, mitte nõrkusi

“Kui te arvate, et nõrkust saab muuta tugevuseks, siis ma ei tahaks teile seda öelda, aga see on samuti nõrkus,” on öelnud koomik Jack Handy.

“Ei ole mõtet sundida inimesi oma nõrkusi parandama, see ei tööta. Nõrkusi ei saa üldse kuigivõrd arendada – aga inimeste tugevusi saab arendada lõputult. Hoia endast erinevad inimesed endale lähedal. Just nemad täiendavad sind kõige rohkem ning aitavad tervikule kaasa isegi siis, kui see alguses tundub keeruline. Naudi inimeste eripärasid ja kiikse,” rõhutab Soomre.

Ole leidlik, sõbralik ja järjekindel

Ainult järjekindlusest ei pruugi piisata. Vaja on ka leidlikkust! Aja järjekindlalt ja leidlikult oma joont, aga tee seda nii, et inimestele meeldiks sinuga taas kokku saada.

“Ma isiklikult ei usu, et on olemas universaalne ja ainuõige edu valem. Küll aga saab abi soovitustest, kui neid terve mõistusega võtta ja enda jaoks sobivaks kohandada,” sõnab Mats Soomre.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700