Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 17. august 2020

Käibemaksu tagastamine isikule, kes ei ole käibemaksukohustuslane

Käibemaks on neutraalne maks, mis ei tohi koormata ettevõtjat ja käibemaksu puhul tuleb vältida topelt maksustamist. Kui käibemaksukohustuslastest ettevõtjate puhul oleme harjunud, et sisendkäibemaksu maha arvamise õigus on käibemaksusüsteemi lahutamatu osa, siis eraisikute ja mitte-käibemaksukohustuslastest äriühingute puhul me tavaliselt käibemaksu tagastusest ei räägi.
Foto: Jaana Syld

Küll aga on käibemaksuseaduses (KMS) olemas säte, mis annab teatud juhtudel käibemaksu tagastusõiguse ka näiteks füüsilisele isikule. KMS §-s 35 lg 7 alusel tagastatakse uue transpordivahendi soetamisel tasutud või ostuhinnalt arvutatud käibemaks isikule, kellel pole tavakorras KMS § 29 õigust sisendkäibemaks maha arvata, pärast uue transpordivahendi toimetamist teise liikmesriiki, kui ta tõendab, et teises liikmesriigis on selle kauba ühendusesiseselt soetamiselt käibemaks makstud. Käibemaksu ei tagastata rohkem, kui selle uue transpordivahendi teise liikmesriiki toimetamise ajal kindlaksmääratud harilikult väärtuselt arvutatud käibemaksu ulatuses.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700