Uudised
Ainult tellijale

Käibemaksu tagastamine isikule, kes ei ole käibemaksukohustuslane

Käibemaks on neutraalne maks, mis ei tohi koormata ettevõtjat ja käibemaksu puhul tuleb vältida topelt maksustamist. Kui käibemaksukohustuslastest ettevõtjate puhul oleme harjunud, et sisendkäibemaksu maha arvamise õigus on käibemaksusüsteemi lahutamatu osa, siis eraisikute ja mitte-käibemaksukohustuslastest äriühingute puhul me tavaliselt käibemaksu tagastusest ei räägi.

Foto: Jaana Syld

Küll aga on käibemaksuseaduses (KMS) olemas säte, mis annab teatud juhtudel käibemaksu tagastusõiguse ka näiteks füüsilisele isikule. KMS §-s 35 lg 7 alusel tagastatakse uue transpordivahendi soetamisel tasutud või ostuhinnalt arvutatud käibemaks isikule, kellel pole tavakorras KMS § 29 õigust sisendkäibemaks maha arvata, pärast uue transpordivahendi toimetamist teise liikmesriiki, kui ta tõendab, et teises liikmesriigis on selle kauba ühendusesiseselt soetamiselt käibemaks makstud. Käibemaksu ei tagastata rohkem, kui selle uue transpordivahendi teise liikmesriiki toimetamise ajal kindlaksmääratud harilikult väärtuselt arvutatud käibemaksu ulatuses.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Külli Reino
  Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel:
  Cätlin Puhkan
  Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700