Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 17. august 2020
Ainult tellijatele

Käibemaksu tagastamine isikule, kes ei ole käibemaksukohustuslane

Käibemaks on neutraalne maks, mis ei tohi koormata ettevõtjat ja käibemaksu puhul tuleb vältida topelt maksustamist. Kui käibemaksukohustuslastest ettevõtjate puhul oleme harjunud, et sisendkäibemaksu maha arvamise õigus on käibemaksusüsteemi lahutamatu osa, siis eraisikute ja mitte-käibemaksukohustuslastest äriühingute puhul me tavaliselt käibemaksu tagastusest ei räägi.

Autor: Jaana Syld

Küll aga on käibemaksuseaduses (KMS) olemas säte, mis annab teatud juhtudel käibemaksu tagastusõiguse ka näiteks füüsilisele isikule. KMS §-s 35 lg 7 alusel tagastatakse uue transpordivahendi soetamisel tasutud või ostuhinnalt arvutatud käibemaks isikule, kellel pole tavakorras KMS § 29 õigust sisendkäibemaks maha arvata, pärast uue transpordivahendi toimetamist teise liikmesriiki, kui ta tõendab, et teises liikmesriigis on selle kauba ühendusesiseselt soetamiselt käibemaks makstud. Käibemaksu ei tagastata rohkem, kui selle uue transpordivahendi teise liikmesriiki toimetamise ajal kindlaksmääratud harilikult väärtuselt arvutatud käibemaksu ulatuses.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700