Uudised
Ainult tellijale

Sisendkäibemaksu korrigeerimine kui käivet ei teki või käivet enam ei ole

Sisendkäibemaksu korrigeerimisest tuleb rääkida põhivara sisendkäibemaksu arvestusega seoses. Põhivara sisendkäibemaksu korrigeerimise mõte on selles, et kui kaup ostetakse maksustatava käibe tarbeks ja arvatakse sisendkäibemaks maha, siis pikemaajalise kasutuse korral võib ostetud kauba kasutusotstarve muutuda, kirjutab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.

Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling  Foto: Meeli Küttim

Nii näiteks võib juhtuda, et ostmise hetkel oli maksumaksjal ainult maksustatav käive, aga mõne aasta pärast lisandus ka mingi hulk maksuvaba käivet ja kui ostetud kaup on ikka kasutusel, siis nüüd kasutatakse seda ostetud kaupa osaliselt ka maksuvaba käibe tarbeks, mis sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust ei anna. Just sellel põhjusel ongi käibemaksudirektiivis ja ka käibemaksuseaduses ette nähtud regulatsioon, mille alusel korrigeeritakse põhivara sisendkäibemaksu viie aasta jooksul ja kui on tegemist kinnisasjaga, siis isegi kümme aastat.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  Seotud lood
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Külli Reino
  Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel:
  Cätlin Puhkan
  Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700