Autor: Tõnis Elling, Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja • 27. juuli 2020

Sisendkäibemaksu korrigeerimine kui käivet ei teki või käivet enam ei ole

Sisendkäibemaksu korrigeerimisest tuleb rääkida põhivara sisendkäibemaksu arvestusega seoses. Põhivara sisendkäibemaksu korrigeerimise mõte on selles, et kui kaup ostetakse maksustatava käibe tarbeks ja arvatakse sisendkäibemaks maha, siis pikemaajalise kasutuse korral võib ostetud kauba kasutusotstarve muutuda, kirjutab Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling.
Ernst & Young Baltic AS juhtiv maksunõustaja Tõnis Elling
Foto: Meeli Küttim

Nii näiteks võib juhtuda, et ostmise hetkel oli maksumaksjal ainult maksustatav käive, aga mõne aasta pärast lisandus ka mingi hulk maksuvaba käivet ja kui ostetud kaup on ikka kasutusel, siis nüüd kasutatakse seda ostetud kaupa osaliselt ka maksuvaba käibe tarbeks, mis sisendkäibemaksu mahaarvamise õigust ei anna. Just sellel põhjusel ongi käibemaksudirektiivis ja ka käibemaksuseaduses ette nähtud regulatsioon, mille alusel korrigeeritakse põhivara sisendkäibemaksu viie aasta jooksul ja kui on tegemist kinnisasjaga, siis isegi kümme aastat.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700