Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 28. jaanuar 2020

Kulu-maht-kasum-analüüs kui eelarvemudel

Teravneva konkurentsi tingimustes on majandusüksustel järjest enam vaja kiirelt hinnata majandustehingute otstarbekust, lähtudes nende mõjust kasumile. Sellises olukorras on mõistlik kasutada kulu-maht-kasum-analüüsiks nimetatavat planeerimis- ja analüüsimeetodit, mille sisu on kahetine. Ühelt poolt on see eelarvesüsteemi oluline osa, teisalt aga peamine juhtimisinstrument, mille põhjal langetatakse lühiajalisi juhtimisotsuseid.
TÜ lektor Juta Tikk selgitab kulu-maht-kasum-analüüsi eelarvemudelina
Foto: Meeli Küttim

Kulu-maht-kasum-analüüs (KMK-analüüs, cost-volume-profit analysis, CVP analysis) on kulude käitumise analüüs, mis lähtub kulude, müügimahu (tootmismahu) ja ärikasumi seostest ning uurib, kuidas ärikasum ja kulud muutuvad tegevusmahu muutumise korral. KMK-analüüs on tihedalt seotud piirkasumi (jääktulu) formaadis koostatud kasumiaruandega (contribution income statement), mida käsitletakse veidi hiljem.

Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Raamatupidaja uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Mare TimianRaamatupidaja.ee juhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700