Autor: Juta Tikk, Tartu Ülikooli majandusteaduskonna lektor • 28. jaanuar 2020
Ainult tellijatele

Kulu-maht-kasum-analüüs kui eelarvemudel

Teravneva konkurentsi tingimustes on majandusüksustel järjest enam vaja kiirelt hinnata majandustehingute otstarbekust, lähtudes nende mõjust kasumile. Sellises olukorras on mõistlik kasutada kulu-maht-kasum-analüüsiks nimetatavat planeerimis- ja analüüsimeetodit, mille sisu on kahetine. Ühelt poolt on see eelarvesüsteemi oluline osa, teisalt aga peamine juhtimisinstrument, mille põhjal langetatakse lühiajalisi juhtimisotsuseid.

TÜ lektor Juta Tikk selgitab kulu-maht-kasum-analüüsi eelarvemudelina
Autor: Meeli Küttim

Kulu-maht-kasum-analüüs (KMK-analüüs, cost-volume-profit analysis, CVP analysis) on kulude käitumise analüüs, mis lähtub kulude, müügimahu (tootmismahu) ja ärikasumi seostest ning uurib, kuidas ärikasum ja kulud muutuvad tegevusmahu muutumise korral. KMK-analüüs on tihedalt seotud piirkasumi (jääktulu) formaadis koostatud kasumiaruandega (contribution income statement), mida käsitletakse veidi hiljem.

Kui oled juba tellija, siis logi sisse või vormista tellimus
EraisikEttevõte
Olen tingimustega nõus
Kaardimaksega
Mobiilimaksega
Jaga lugu
Raamatupidaja.ee toetajad:
Marianne LõhmusRaamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
Külli ReinoRaamatupidaja.ee toimetajaTel: 6670405
Cätlin PuhkanRaamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700