Uudised
Ainult tellijale

Kulu-maht-kasum-analüüs kui eelarvemudel

Teravneva konkurentsi tingimustes on majandusüksustel järjest enam vaja kiirelt hinnata majandustehingute otstarbekust, lähtudes nende mõjust kasumile. Sellises olukorras on mõistlik kasutada kulu-maht-kasum-analüüsiks nimetatavat planeerimis- ja analüüsimeetodit, mille sisu on kahetine. Ühelt poolt on see eelarvesüsteemi oluline osa, teisalt aga peamine juhtimisinstrument, mille põhjal langetatakse lühiajalisi juhtimisotsuseid.

TÜ lektor Juta Tikk selgitab kulu-maht-kasum-analüüsi eelarvemudelina   Foto: Meeli Küttim

Kulu-maht-kasum-analüüs (KMK-analüüs, cost-volume-profit analysis, CVP analysis) on kulude käitumise analüüs, mis lähtub kulude, müügimahu (tootmismahu) ja ärikasumi seostest ning uurib, kuidas ärikasum ja kulud muutuvad tegevusmahu muutumise korral. KMK-analüüs on tihedalt seotud piirkasumi (jääktulu) formaadis koostatud kasumiaruandega (contribution income statement), mida käsitletakse veidi hiljem.

VORMISTA TELLIMUS KOHE JA SAAD:
 • Ligipääsu kõigile Raamatupidamise Praktiku lugudele
 • Ligipääsu ajakirja PDF-idele
 • Ajakirja paberväljaande
 • Võimaluse küsida erialast nõu asjatundjadelt
 • Jaga lugu:
  Seotud lood
  RAAMATUPIDAJA UUDISKIRJAGA LIITUMINE

  Telli olulisemad raamatupidaja uudised igal nädalal enda postkasti.

  Raamatupidaja.ee toetajad:

  Marianne Lõhmus
  Marianne Lõhmusraamatupidaja.ee ärijuhtTel: 6670405
  Cätlin Puhkan
  Cätlin Puhkanraamatupidaja.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700